index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split_Sustipan_3

Predstavljen nacrt Strategije u kulturi Grada Splita

Zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević, savjetnik gradonačelnika za znanost i kulturu Igor Baković, pročelnik Službe za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru Siniša Kuko te predsjednici Vijeća u kulturi danas su predstavili nacrt Strategije u kulturi Grada Splita za razdoblje od 2015. do 2025. godine te predočili rezultate natječaja za javne potrebe u kulturi.

2015_93_05_Kulturna_strategija_A.jpg - Nacrt Splita je prvi je takav strateški dokument kojeg je Split dobio u posljednjih 25 godina. U rad na nacrtu je u proteklih godinu dana bilo uključeno 80 radnika u području kulture te 150 institucionalnih i izvaninstitucionalnih subjekata. Od danas počinje javna rasprava, koja će trajati do kraja mjeseca, a planiramo da se Strategija usvoji polovinom travnja na sjednici Gradskog vijeća. Nakon njenog usvajanja iz nje će proizaći operativni planovi, a ona će biti i temelj za apliciranje prema europskim fondovima. Treba naglasiti da je ovo nadpolitički – nadstranački dokument koji se radi za budućnost i zato smo pozvali sve klubove vijećnika da daju svoj doprinos u javnoj raspravi“, kazao je zamjenik Kovačević. Pritom je dodao da se realizacijom Strategije predviđa povećanje izdvajanja za kulturu u gradskom proračunu sa sadašnjih deset na 12 posto, najavivši da će se u narednih pet godina dovršiti i Dom mladih. Zamjenik je naglasio i da donošenje, odnosno nedonošenje Strategije nije diskvalificirajući element za kandidaturu Splita za Europsku prijestolnicu kulture, ali bi njeno postojanje bio dodatni plus u tom procesu.
2015_03_05_strategija-1.jpgSavjetnik Baković je pojasnio da će se sve primjedbe i sugestije moći dostaviti e-mailom na adresu kulturna-strategija@split.hr te da će biti objavljene na web stranici Grada Splita, gdje svi zainteresirani od danas mogu ostvariti i uvid u Nacrt Strategije. Do kraja ožujka bit će organizirane i dvije javne rasprave, jedna u HNK-u Split, a druga u Domu mladih.
„Pozvali smo da daju svoj doprinos u izradi Strategije sve koji su to željeli, kako bi ona bila djelo svih nas. Tako smo dobili dobar uvid u stanje. Za one koji nam se još nisu javili očekujemo da će to učiniti za vrijeme javne rasprave“, kazao je savjetnik Baković istaknuvši da je podloga za njenu izradu bilo kulturno mapiranje grada kao svojevrsnom dijagnosticiranju kulturne „krvne slike“ grada, a značajan doprinos su dala vijeća za kulturu sa swot analizama.
„Ona se zasniva na podizanju i razvijanju kulture dijaloga, nasuprot monologu. Deblokadi Splita u mentalnom, kulturnom, administrativnom, političkom i društvenom smislu te uspostavi sinergijskog suodnosa kulturne baštine i suvremenih kulturnih industrija“, 2015_03_05_strategija-2.jpgrekao je Baković ustvrdivši da Split ima podlogu za to u brojnim audiovizualnim i drugim manifestacijama. Pročelnik Službe za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru Siniša Kuko te predsjednici Vijeća u kulturi predočili su rezultate natječaja za neproračunske korisnike u kulturi Grada Splita. Pročelnik Kuko je pritom iznio da ove godine unatoč krizi nisu bila smanjena sredstva za ovu namjenu te da je odobreno ukupno 2.978.550 kuna. Riječ je o sredstvima koja su raspodijeljena temeljem odluka vijeća za film i medijsku djelatnost, za knjigu, nakladništvo i bibliotečnu djelatnost, za kazališnu i glazbeno-scensku djelatnost te ono za muzejsko-galerijsku i likovnu djelatnost. Lista sa imenima svih koji su dobili sredstva objavljena je na web stranici Grada Splita http://www.split.hr/Default.aspx?sec=330.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba