index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva /2/

Izglasani zaključci o nagodbi „Prometa“ i „A-Cosmosa“

Na današnjoj tematskoj sjednici Gradskoj vijeća na kojoj se raspravljalo o prijedlogu zaključka o provedbi izvansudske nagodbe između slovenske tvrtke „A-Cosmos“ i gradskog prijevoznika „Prometa“, usvojen je prijedlog gradonačelnika o prolongiranju odluke o nagodbi sa tvrtkom „A-Cosmos“.

2015_02_25_Vijeće_C.jpg Prema tom prijedlogu, Grad Split će zatražiti od Ministarstva financija suglasnost za jamstvo Grada Splita „Prometu“ u vezi sa izvansudskom nagodbom. Osim toga predložiti će se rebalans proračuna Grada za 2015. godinu, a također od „Prometa“ će biti zatraženo da zemljište koje nudi radi osiguranja naplate eventualno isplaćenog iznosa po jamstvu, dostavi neopterećeno od zaloga i tereta iz zemljišnih knjiga.

2015_02_25_Vijeće_A.jpg„S obzirom da je Edo Meštanek podnio neopozivu ostavku, pričekajmo da nova uprava stupi na dužnost i tek onda dajmo ovo na glasanje.  U međuvremenu predlažem da se osnuje Povjerenstvo u koje mogu ući zastupnici svi klubova i nezavisnih vijećnika, a u kojem će zajedno sa predstavnicima tvrtke „A-Cosmos“ biti omogućena bolja i kvalitetnija rasprava.“ – kazao je gradonačelnik Baldasar.

Vijećnik HDZ-a Hrvoje Marušić replicirao je gradonačelniku te kazao: „Vama je izglasano povjerenje da pregovarate u ovom sporu i date rješenje. Ovo se pretvara u igrokaz i opet izglasavamo nepotpuno rješenje.“

2015_02_25_Vijeće_B.jpgRasprava među vijećnicima išla je u smjeru prihvaćanja prijedloga gradonačelnika i to na način da je 27 od 29 prisutnih vijećnika podržalo prijedlog dok su vijećnici SDP-a Gojko Čepo i Goran Sučić ostali suzdržani.

„Promet mora voziti. Svi smo suglasni da kod svakog većeg novčanog iznosa u odlučivanju sudjeluje veći broj ljudi. Povjerenstvo nije predloženo zbog prebacivanja odgovornosti, već zbog što veće transparentnosti u radu.“ – naglasio je predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković.

Sjednica je nastavljena raspravom o davanjem prethodne suglasnosti na Statut Zaklade za sportsku izvrsnost Grada Splita. Rasprava je započela izlaganjem pročelnika Službe za sport i sportsku infrastrukturu Hrvoja Akrapa koji je pozvao vijećnike da podupru osnivanje Zaklade kao čin priznanja, ali i poklon splitskim sportašima.

Vijećniku HDZ-a Tomislavu Goji zasmetao je način biranja uprave Zaklade: „Trebamo izabrati ljude koji nisu stranački inače ćemo se dovesti u situaciju da će sa svakom promjenom vlasti i sama Uprava doći u pitanje. Upravu treba birati Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik. Na taj način ona bi postala nadstranačka i time dobila dodatni autoritet.“

2015_02_25_Vijeće_D.jpg„Postavlja se pitanje rokova koje smo probili. Bliže nam se brojne sportske manifestacije i ako se vratimo sada na početak imat ćemo problema. Predlažem da se imenuje privremena uprava, a nakon šest mjeseci neka putem javnog poziva novu Upravu odabere Gradsko vijeće.“ – replicirao je pročelnik Hrvoje Akrap.
Vijećnici Hrvoje Marušić i Luka Podrug složili su se oko toga da prijedlog pročelnika Akrapa ne može biti usvojen.
„Ne možemo mijenjati Statut koji nismo još niti donijeli. Tražimo od vas da ono što je u Zakonu o zakladama i fundacijama stavite i u Statut.“ – zaključio je Marušić.

U nastavku ove točke dnevnog reda polemika se razvila u smjeru rasprave  o tome da li i na koji način mogu jedinice lokalne i regionalne samouprave sudjelovati u financiranju profesionalnog sporta, kao i tome treba li u statutu posebno istaknuti i vrhunske sportaše sa invaliditetom.Nakon pauze od desetak minuta koju je zatražio predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera Petar Škorić, usuglašeno je to da umjesto stvari o kojima je u prijedlogu odlučivao gradonačelnik u promjeni odlučuje Gradsko vijeće, a predsjednik i tajnik biraju se iz redova Zakladne uprave, čime je sjednica okončana.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba