index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - doček Gorana Ivaniševića

Ravnatelj Splitskog ljeta bit će Goran Golovko, intendant splitskog HNK

Grad Split je postigao dogovor sa Ministarstvom kulture o sudbini Splitskog ljeta po kojem njegova realizacija, kao i imenovanje ravnatelja prelaze u nadležnost Grada Splita.

2015_02_20_Press_ST_ljeto_A.jpg To je rečeno danas na konferenciji za novinare u splitskoj Gradskoj upravi gdje su dogovor predstavili gradonačelnik Ivo Baldasar, njegov zamjenik Goran Kovačević, intendant Goran Golovko, savjetnik gradonačelnika za kulturu Igor Baković te predsjednica Kazališnog vijeća HNK Inge Tomić Koludrović.

Prema tom dogovoru, postignutom danas, u petak, o kojem je detaljnije govorio zamjenik Kovačević, koji je bio i nositelj pregovora, Ministarstvo će suspendirati postojeći pravilnik temeljem kojeg je, između ostalog, imenovanje ravnatelja Splitskog ljeta u ingerenciji Ministarstva. Također, Grad Split, kao osnivač festivala će preuzeti autonomno organiziranje i programsku realizaciju Splitskog ljeta. Grad će organizaciju Splitskog ljeta povjeriti splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, a ravnatelj Splitskog ljeta ove 2015. godine će biti Goran Golovko, aktualni intendant HNK. Splitsko ljeto ostaje nacionalni festival, a Ministarstvo kulture će po dostavljenom programu festivala financirati festival u odnosu na potrebe dostavljenog programa i u skladu s uobičajenom praksom davanja potpora za slične festivale koje podupire Ministarstvo kulture.

2015_02_20_Press_ST_ljeto_B.jpgIntendant Golovko je izrazio zadovoljstvo ovakvim raspletom događaja, iskazavši zahvalnost gradonačelniku i njegovim suradnicima na naporima da se dođe do ovakvog rješenja, ocijenivši da se sada može okrenuti programu festivala i njegovoj što boljoj organizaciji te s optimizmom krenuti u realizaciju ovogodišnjeg 61. Splitskog ljeta.
„Izuzetno mi je drago da je do ovakvog epiloga došlo zahvaljujući upravi grada, intendantu, svim zaposlenicima HNK i Kazališnom vijeću koji su u svim potezima stajali iza odluka i ideja intendanta Golovka“, kazala je Tomić Koludrović, koja je izrazila zadovoljstvo i time da je grad uspio zaštititi dugogodišnju instituciju i tradiciju Splitskog ljeta, a s druge strane da je HNK uspio sačuvati status nacionalnog kazališta. „Grad je na ovaj način dobio mogućnost, uz dodatni napor i u skraćenom roku, pokazati da je sposoban organizirati ovu manifestaciju bar na istoj, ako ne i na boljoj razini nego je to bilo prethodnih godina“, rekla je Tomić Koludrović.

Savjetnik Baković je istakao kako je ovo jedan od ključnih trenutaka u protekle nepune dvije godine aktualne vlasti. On je naglasio da ovaj redizajn Splitskog ljeta proizlazi iz kulturne strategije o kojoj uskoro kreće javna rasprava. On je najavio da se ovim promjenama stječu uvjeti da Splitsko ljeto postane međunarodno relevantan festival, sa izraženom evropskom dimenzijom, ali i uključivanjem nezavisne kulturne scene i disperziranjem po raznim dijelovima grada što je i idealna preporuka za kandidaturu Splita za Europsku prijestolnicu kulture.

Sam gradonačelnik Baldasar je ocijenio kako je ovo iskorak u procesu decentralizacije za koju se Split zalaže, ali da je pri tome važno da Ministarstvo sa cjelokupnom dosadašnjom podrškom ostaje uz Split, zbog čega su se svi iz splitskog pregovaračkog tima i zahvalili ministrici Andrei Zlatar Violić.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba