index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - ACY

Đaci gimnazije „Vladimir Nazor“ simulirali sjednicu Gradskog vijeća

U organizaciji Zaklade Friedrich Ebert i Grada Splita danas je u velikoj vijećnici splitske Gradske uprave održana simulacija sjednice Gradskog vijeća u kojoj su sudjelovali đaci V gimnazije „Vladimir Nazor“.

2015_Vijeće_mladih_A.jpg Riječ je o projektu koji Zaklada u Hrvatskoj provodi od 2008. godine pod nazivom Planska igra „Lokalna samouprava“ i u kojoj učenici na jedan dan preuzimaju uloge gradskih vijećnika, postavljaju pitanja gradonačelniku i daju prijedloge za poboljšanje života u gradu.
Sjednicu je vodio predsjednik splitskog Gradskog vijeća Boris Ćurković, koji je otvarajući sjednicu kazao kako je ovaj projekt važan s aspekta razvijanja političke kulture. On je potom đake vijećnike uputio u najvažnija pravila sjednice, napomenuvši im da ih ništa ne smije spriječiti da iznose svoje stavove, bez obzira što se oni nekome neće svidjeti, ali da to čine jasno, argumentirano i bez vrijeđanja, jer u protivnom sebi suzuju prostor političkog djelovanja.
Sjednica, na kojoj su đaci-vijećnici bili podijeljeni u četiri simulirane političke skupine: Liberalna stranka mladih, Stranka mladih Split, Pokret za bolje sutra i Transideološki hrvatski centar „otvorena“ je kao i svaka druga sjednica vijećničkim pitanjima gradonačelniku.
„Jeste li spremni u suradnji s Ministarstvom zdravlja pokrenuti inicijativu da se u Splitu otvori turistička ambulanta?“, bilo je prvo pitanje, nakon kojeg su uslijedili upiti o tome što se radi na tome da se zbrinu beskućnici i poveća broj radnih mjesta u gradu, kako proširiti fond za stipendije srednjoškolcima i studentima, kako poboljšati pedagoški standard u vrtićima te izjednačiti cijene u gradskim, privatnim i vjerskim vrtićima, što će se poduzeti da javni interes za očuvanje Marjana nadjača privatni, hoće li se urediti u rekreativne svrhe zapuštena šetnica od Radoševca do hotela Zagreb, kakva je sudbina KK „Split“ te što se poduzima u vezi Spaladium arene?
2015_Vijeće_mladih_B.jpgGradonačelnik Ivo Baldasar je odgovorio na sva pitanja. Tako je rekao da je već pokrenuta inicijativa za turističku ambulantu i da se razmatra njena lokacija u zdanju splitskih toplica. Što se tiče beskućnika podsjetio je da je uređen novi prostor za njih 24, površine 400 m2, dok se razmišlja kako osmisliti preostalih 300 m te da o svemu vodi brigu udruga MOST, a što se tiče zapošljavanja da grad stvara pretpostavke za ulaganja, a time i pokretanje gospodarstva te da se financijski rezultati već vide, jer sve više novca stiže u proračun. Što se tiče stipendija kazao je da su ograničene mogućnosti za otvaranje novih kreditnih „linija“, ali da Split bespovratno stipendira (jedini) srednjoškolce, studente, sportaše i one s lošijim imovnim stanjem sa više od tri milijuna kuna te da je 300 stipendija za sada sasvim dovoljno. Vezano za vrtiće odgovoreno je da su pedagoški standardi određeni na razini države te da Split ima vrlo dobru organizaciju i obuhvat te premda se u zakonu navodi da osnivač mora osigurati sredstva Split sa 13 milijuna kuna financira sve vrtiće, a to je 12 posto proračuna, s cijenama najnižim u Hrvatskoj, uz one u Zagrebu. Gradonačelnik je kazao i da je Park šuma Marjan proglašena trajnim kulturnim dobrom i da se unutar nje ne može ništa raditi te da tek postoji spor oko dijela granice parka. Za šetnicu na Žnjanu je kazao kako je ključni problem što taj prostor, iako pomorsko dobro u vlasništvu države, pravno ne postoji, jer nije uknjižen, naglasivši da i dalje smatra kako se marina mora smjestiti u sklopu hotela Duilovo, koji je u vlasništvu MORH-a, koji bi sa sadašnje dvije zvjezdice trebao „narasti“ na četiri. O KK „Split“ je rekao da je aktualna vlast bila prevarena, jer joj je rečeno da dugovi iznose 5-6 milijuna kuna, a nakon analize je utvrđen minus od čak 54 milijuna kuna te da se treba nadati kako nakon 2015_Vijeće_mladih_D.jpgpredstečajne nagodbe vjerovnici neće potegnuti pitanje stečaja, a do tada se klub mora održati bez novca s mladim snagama s obzirom da su kadeti i juniori prvaci države. U pogledu Spaladium arene je rekao da grad pomaže da ona radi, ali nema nikakvog utjecaja na njenu sudbinu s obzirom da je pokrenut stečaj, a banke su zatražile od grada i države supsidijarnu odgovornost u pogledu vraćanja kredita. U okviru dnevnog reda raspravljano je o penalizaciji za nedovršene i derutne zgrade, otvaranju azila za životinje, unapređenju javnog gradskog prijevoza te postavljanju ograde u Ulici HRM. Sjednica je zaključena glasanjem o prijedlozima u dnevnom redu. Đaci vijećnici su jednoglasno usvojili prijedlog o uvođenju svakodnevne noćne linije, „jer grad sve više živi noću“, a ako to nije moguće cijele godine, onda barem ljeti. Taj zaključak je prokomentirao i predsjednik Ćurković rekavši da će ga gradonačelnik sigurno imati u vidu kada sa vodstvom „Prometa“ bude razgovarao o toj problematici.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba