index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - podrumi

Gradonačelnik Ivo Baldasar primio dobitnike priznanja Ponos Hrvatske 2014. godine

Gradonačelnik Ivo Baldasar, danas je, zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Borisom Ćurkovićem i svojim zamjenikom Goranom Kovačevićem primio dobitnike priznanja „Ponos Hrvatske“ 2014. godine s područja grada Splita.

2015_02_16_Ponos_Hrvatske_01.jpg Riječ je o priznanju koje je članovima posade broda Sv. Jure, Pomorske policije, grupi mladih računalnih programera, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja i međunarodnom timu znanstvenika vezanim na splitski Medicinski fakultet uručeno 1. veljače ove godine za promicanje hrabrosti, humanosti i nesebičnosti.

Zahvaljujući im na značajnom i nesebičnom doprinosu gradonačelnik je slikovito programerima zaželio što više, a policajcima i HGSS-ovcima što manje posla, izražavajući ujedno zadovoljstvo dosezima „splitske“ znanosti. Predsjednik Ćurković je ocijenio kako su priznanja ove vrste samo formalna, a da u biti nema veće nagrade od spašenog ljudskog života, dodavši da svi uspjesi zahtijevaju veliku intelektualnu energiju upućujući na potrebu cjeloživotnog obrazovanja uz napomenu da nas samo vrhunsko znanje može izvući iz problema u kojima smo se našli. Zamjenik Kovačević je pak naglasio kako treba reći da dobitnici nagrade jesu ponos Hrvatske, ali jesu i ponos Splita.

2015_02_16_Ponos_Hrvatske_D.jpgPosada broda „Sv. Jure“: Ivica Ivić, zapovjednik, Joško Miličević, upravitelj stroja i Marin Nuić, u kolovozu je iz mora spasila četveročlanu obitelj iz Splita, s dva maloljetna dječaka i njihovog psa, nakon što im je iznenadna oluja prevrnula brodić između Čiova i rta splitskog Marjana. „Osjećaj da ste spasili ljudski život ne može se ničim opisati“, izjavio je Ivić.

Računalni programeri: Ivan Pavičić (24), Luka Vidačak (25), Marko Marinović (23), Ivan Božić (24) i njihov mentor Marko Matijević (29) započeli su rad na AuThink-u krajem 2012. godine. 2015_02_16_Ponos_Hrvatske_C.jpgUložili su mjesece rada, a surađivali su sa stručnjacima iz Centra za autizam te Fakultetom elektrotehnike strojarstva i brodogradnje. Njihov sustav AuThink danas je u uporabi. „I dalje ćemo raditi na razvijanju sustava. Ipak, posebno želim naglasiti da su, po meni, pravi ponos Hrvatske oni u splitskom Centru za autizam. Nevjerojatni su energija i entuzijazam s kojim rade s tom djecom i njima se na svaki način mora pomoći“, rekao je programer Ivan Pavičić, koji je krajem prošlog tjedna diplomirao na splitskom FESB-u.

Na spašavanju u Gunji skupno je radilo više od 250 pripadnika HGSS-a, uglavnom vrhunskih specijalista za divlje vode. Na terenu su bili više od mjesec dana. Sudjelovali su svi koji su mogli i bez pomoći pripadnika HGSS-a posljedice poplave u Slavoniji bile bi još dramatičnije. S područja Splita sudjelovalo je 10-ak HGSS-ovaca. „Hvala na ovom primanju, jer je rijetko da te netko u tvom gradu prepozna, a nama nema ništa prirodnije kad možeš nekome pomoći i nekoga spasiti. To je mukotrpna i teška zadaća, ali nas čini sretnima, jer smo pomogli“, rekao je Vinko Prizimić, pročelnik HGSS.

2015_02_16_Ponos_Hrvatske_B.jpgMeđunarodni tim znanstvenika u kojem su Ivan Đikić, Davor Lessel, Kristijan Ramadan i Janoš Terzić, sa splitskog Medicinskog fakulteta, otkrili su važan, tada nepoznati gen, kojeg su laboratorijski proučavali nekoliko godina. Otkrili su da je riječ o genu koji čuva naš DNK i nasljedni materijal koji se prenosi sa stanice na novu stanicu i kojeg se dovodi u vezu sa nekim oblicima tumora i starenjem. „Posebno nas raduje prepoznavanje lokalne sredine. Svako priznanje je obaveza za budući rad. Hvala Splitu koji pomaže naš istraživački rad. Bez vaše potpore bi imali manje vremena da razmišljamo o istraživačkom radu“, kazao je Janoš Terzić, prodekan Medicinskog fakulteta, predloživši da Split, uz to što je bogat kulturno povijesnim i prirodnim ljepotama treba brendirati i kao grad izvrsne znanosti.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba