index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - doček Gorana Ivaniševića

Prekinuta 24. sjednica Gradskog vijeća

Nakon  osam i pol sati rada, zbog nedostatka kvoruma, prekinuta je 24. sjednica Gradskog vijeća. Naime, tako je odlučio predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković, s obzirom da se nakon 15-minutne pauze u vijećnicu nisu vratili vijećnici HDZ-a, Nezavisne liste Marijane Puljak te Tonči Blažević iz HSLS-a.

2015_02_12_Vijeće_A.jpg Time je u vijećnici ostao nedovoljan broj vijećnika te se nije moglo nastaviti odlučivati o razrješenju Anđela Mojsovića s funkcije člana Kazališnog vijeća Gradskog kazališta mladih, odnosno imenovanju Nikole Dudaka na njegovo mjesto. Vijećnici oporbe su u raspravi koja je prethodila prekidu sjednice upozorili da se produžuje agonija GKM-a čestim mijenjanjem sastava vijeća te da je i sam Mojsović izabran prije tri mjeseca iako se znalo da radi u Šibeniku, što je sada bila izlika za njegovo odstupanje. Zamjerili su i na nedovoljnoj kvalificiranosti predloženog kandidata, ustvrdivši da ima samo srednju stručnu spremu te da mu je očito najvažnija referenca to što je tajnik Foruma mladih SDP-a Splitsko-dalmatinske županije. Najoštriji u ocjeni je bio Blažević ocijenivši da bi umjesto smjena u kazališnim vijećima trebali odstupiti i gradonačelnik i dogradonačelnici te kazao kako prijedlog neće proći, jer su predlagači prešli sve granice. Prekidajući sjednicu predsjednik vijeća Ćurković je rekao da je „vrlo žalostan s ovakvim načinom izražavanja mišljenja“.

Neposredno prije prekida sjednice vijećnici su prvo razriješili dužnosti Snježanu Lisičić s mjesta ravnateljice Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje „Zlatna vrata“, a temeljem sporazumnog raskida ravnateljskog ugovora, a na njeno mjesto imenovali diplomiranu profesoricu filozofije i povjesničarku umjetnosti Tamaru Visković. Također, imenovali su dugogodišnjeg ravnatelja Etnografskog muzeja Silvija Braicu za vršioca dužnosti ravnatelja te ustanove, do imenovanja ravnatelja muzeja.

Zbog prekida sjednice nije donijeta odluka o vršitelju dužnosti Muzeja Grada Splita, a nisu mogle biti donijete i odluke vezane za promjene u Zapovjedništvu civilne zaštite Grada Splita.
Inače, u raspravi o dnevnom redu većinom glasova je odlučeno da se rasprava o Izvještaju o radu gradonačelnika za razdoblje srpanj – prosinac 2014. godine odgodi za iduću sjednicu, zbog neprisustva gradonačelnika koji sjednici nije prisustvovao zbog bolesti.

Predsjednik Ćurković je, sukladno poslovniku nastavak sjednice zakazao za četvrtak, 19. veljače 2015. godine u 14,30 sati.


Odgođena odluka o dugovima „Prometa“
Nepravomoćna sudska presuda, temeljem koje splitski gradski prijevoznik „Promet“ treba slovenskoj tvrtki „A-Cosmos“ platiti 32 milijuna kuna, odvjetničkom uredu Željka Lubine 576.000 eura bili su tema trosatne rasprave u kojoj je trebalo odlučiti o tome kako će se grad Split postaviti u zaštiti tog komunalnog poduzeća koje je u 66 postotnom vlasništvu grada.

Složenost problema, želja, izražena u raspravi, da se nakon dugo godina konačno riješi pitanje duga, ali i ukupne sudbine „Prometa“, činjenica da slovenska tvrtka polaže pravo zaloga na 25.000 m2 zemljišta u vlasništvu tog komunalnog poduzeća te činjenica da je samo jedan od suvlasnika odgovorio na poziv za dogovor o rješavanju njegove sudbine doveli su do jednoglasnog zaključka da se današnja rasprava tretira kao prvo čitanje te da se za sljedeću sjednicu pripreme dodatni materijali u koje će biti inkorporirani i odgovori na pitanja vijećnika postavljena u raspravi.

Uvodno je Branimir Barčot, savjetnik gradonačelnika i predsjednik Nadzornog odbora „Prometa“ izložio stanje nakon prvostupanjske presude, a u kontekstu ranijih zaključaka Gradskog vijeća na ovu temu. On je obrazložio da je presudom postavljen okvir da se sa stranama u sporu pojedinačno rješava problem te da je u tom smislu sa „A-Cosmosom“ postignut načelni tripartitni sporazum o kojem se treba izjasniti Gradsko vijeće. Po njemu bi vijeće trebalo prihvatiti prijedlog izvansudske nagodbe. „Promet“ bi Slovencima isplatio 32 milijuna kuna kroz četiri godine za devet vozila koja su nabavljena i korištena početkom 90-ih godina, a da nikada nisu plaćena. Grad bi se pojavio kao jamac plaćanja, a u tu bi svrhu upisao hipoteku na zemljište „Prometa“, s kojeg bi onda bio skinut teret kojeg sada stavljaju Slovenci. Što se tiče odvjetnika Lubine, Barčot je kazao da on ne pristaje na prvostupanjsku presudu, kojom mu pripada 64.000 eura za svaki od devet autobusa, ali mu se ne priznaje i traženih 26 milijuna kuna kao naknada za korištenje autobusa te će se taj postupak nastaviti na sudu s neizvjesnim ishodom. Pročelnica Službe za financije Ljiljana Vučetić je dodatno pojasnila da odluci moraju prethoditi odluke Nadzornog odbora „Prometa“ i njegove uprave. Također, da za preuzimanju obaveze mora postojati takva stavka u proračunu, a za zaduživanje, odnosno jamstvo mora postojati suglasnost Gradskog vijeća, nakon čega se mora ishodovati dozvola Ministarstva financija.

U raspravi je, između ostalog, još jednom apelirano na odgovorniji pristup ostalih suvlasnika „Prometa“ ovom problemu i ukupnom uređivanju odnosa vezanih za tog prijevoznika.


Financiranje političkih stranaka i nakade
2015_02_12_Vijeće_D.jpg Na samom početku sjednice vijećnici su pak raspravljali o raspoređivanju sredstava proračuna za financiranje političkih stranaka i članova i članica Gradskog vijeća izabranih na listama grupa birača za 2015. godinu. Nakon žustre rasprave u kojoj je vijećnik SDP-a predložio vijećnicima s Nezavisne liste Marijane Puljak da se odreknu naknada, nakon što su ovi predložili smanjenje za 20 posto, uz obrazloženje da svi vijećnici primaju ista sredstva, a čak devet nezavisnih vijećnika primaju sredstva po istoj osnovi kao i oni, vijećnici su jednoglasno prihvatili ponuđeni prijedlog. Po njemu pravo na redovito godišnje financiranje imaju stranke koje imaju vijećnicu/vijećnika u vijeću kao i članovi izabrani s kandidacijskih lista grupa birača u trenutku konstituiranja vijeća. Za svaku vijećnicu, kao pripadnicu podzastupljenog spola utvrđuje se za 10 posto uvećana naknada u odnosu na naknadu vijećnika. Sredstva se raspoređuju tromjesečno u jednakim mjesečnim iznosima i to za svakog vijećnika 6.800 kuna, a za vijećnicu 7.480 kuna. Pravo na po jednu „žensku“ kvotu u sadašnjem sazivu imaju SDP, HDZ i HGS dok pravo na tri ima lista Marijane Puljak, jer su od četiri vijećnika s njene liste u sadašnjem sazivu tri žene.

Vijeće je odmah potom usvojilo i odluku o novom ustrojstvu Gradske uprave, temeljem koje se u novoformiranu službu – Ured Grada objedinjuju sadašnje službe Ured Grada i Služba za odnose s javnošću, protokolarne i međunarodne poslove – Kabinet Gradonačelnika. Nakon stupanja na snagu ove odluke (prvog dana od objave u Službenom glasniku Grada Splita), bit će raspisan natječaj za imenovanje pročelnika/ce, a do tada će gradonačelnik ovlastiti osobu koja će tu dužnost privremeno obavljati.


Vijećnička pitanja
2015_02_12_Vijeće_B.jpg U okviru vijećničkih pitanja, od kojih se više njih postavljenih od vijećnika HDZ-a odnosilo na stanje projekata, investicija i uopće pomake u razvoju grada, zamjenici gradonačelnika Aida Batarelo i Goran Kovačević, istaknuli su brojčane pokazatelje o ukupnim ulaganjima u gradu, te naveli neke projekte koji se  već provode. Tako je spomenuto da postoji 2,185 milijardi kuna aktivnih investicija, a zajedno s onima državnim riječ je o oko 3,5 milijardi kuna. Uskoro će „krenuti“ i Centar „Bonačić“, investicija „teška“ 350 milijuna kuna, na koju se čekalo godinama, a konačno ju je pokrenula aktualna vlast. Kreće izgradnja hotela na Trsteniku i Bačvicama, ali i „Zapadnih vrata“, gdje će biti i sjedište Splitske banke, čime ono trajno ostaje u Splitu. Završava se Mall of Split. Za početak ožujka je predviđena tematska rasprava o izmjenama GUP-a kada će se utvrditi u kom je dijelu on zastario i blokira određene investicije, što će omogućiti i valorizaciju 500-tinjak pristiglih zahtjeva za njegovu izmjenu. Osigurano je i više od 6 milijuna kuna kroz pet projekata apliciranih prema EU fondovima, kreću šetnica na Rivi, Karepovac, škole Pazdigrad i Pujanke, uređenje trga ispred HNK, vanjski vezovi u Gradskoj luci, POS na Kili, energetska obnova bolnice na Križinama…“Grad je pokrenuo niz projekata i da ništa više ne napravimo do kraja mandata, već samim pokrenutim natječajima, smo puno napravili“ rekla je zamjenica Batarelo.

Ona je odgovorila i na pitanje Jakova Prkića s liste Marijane Puljak koji je upitao što je s novcem kojeg su Anđelka Visković i Jure Šundov trebali vratiti s obzirom da su u prošlom mandatu, kao bivši zamjenici gradonačelnika Željka Keruma vršeći funkcije u skupštinama komunalnih poduzeća i Turističke zajednice primali naknade koje nisu smjeli primati. „Znam da je Visković sklopila sporazum s Turističkom zajednicom i vraća novac u ratama. Za Šundova nemam saznanja“, rekla je Batarelo.

Igor Boraska, s Nezavisne liste Ivana Grubišića je pitao je pročelnika Špira Cokarića o parkiranju na trgu u sklopu Koteksa, rekavši da je prije mjesec dana u sklopu Koteksovog objekta otvoren Moon bar, koji je u oglasu naveo da je Koteksov trg otvoren za sve posjetitelje bara koji dolaze s automobilima. „Ubrzo su uklonjeni stupići koji su onemogućavali dolazak vozila na trg. Prije tjedan dana postavljeni su novi stupići, ali to nije spriječilo nasilnike da ih prepilaju i fino izbruse da netko ne bi gumu probušio. Je li Moon bar tražio suglasnost Grada za korištenje trga kao parkinga i je li nešto poduzeto nakon pilanja stupića“, upitao je Boraska. Cokarić je odgovorio da je trg otvoren za sve građane, ali da nije uopće predviđen za parking. „Tražili smo da se to poštuje, tražili smo da se vrate stupići i to je obavljeno. Gospoda iz Koteksa sutra dolaze na sastanak na kojem ćemo raspraviti mogućnost ulaska vozila za dostavu. Jučer kad sam prošao bilo je sve uredu osim jednog stupića koji je ostavljen za vozila dostave“, odgovorio je Cokarić.

2015_02_12_Vijeće_E.jpgLuku Podruga (HČSP) je upitao tko je kada i na temelju kojih kriterija ovlastio Inoslava Beškera da bude član tima koji priprema projekt Europske prijestolnice kulture. „Je li proveden natječaj“ upitao je Podrug, zatraživši ugovor na uvid i pozvavši da se s njim prekine svaku suradnju „s tim deklariranim boljševikom kodnog imena Oliver“,zbog izjava o spomeniku HOS-u, vrijeđanja gradonačelnika, grada i branitelja. Pritom je upitao i po čemu je zaštita spomenika poginulim braniteljima genocidna fašistička politika? Savjetnik gradonačelnika za kulturu i znanost je odgovorio kako je svatko dobrodošao u tim, da se Bešker sam javio za suradnju, odnosno da je želio dati svoj obol kulturnoj strategiji, kao i još 70-tak drugih intelektualaca. „Od početka sam naglašavao da će kreativni tim biti otvoren za sve koji mu žele pristupiti. Njemu je ponuđen ugovor u iznosu 15 000 kuna za tri mjeseca, što je okvirni prosjek za sve ostale. On ga je odbio, ali je nastavio raditi na kulturnoj strategiji. Ne bih se složio da je vrijeđao branitelje, to bi kod mene izazvalo reakciju jer sam blizak s braniteljima. Smatram da se osvrnuo na povijesni kontekst. Smatram da on ima pravo na svoj stav, a gradonačelnik ima pravo na svoj stav“, rekao je Baković.

 

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba