index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Pjaca

Predstavljen plan javnih poziva i natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2015. godini

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller predstavili su danas u Splitu plan javnih poziva i natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2015. godini, ...

2015_02_06_batarelo-zmajlov.jpg ... u kontekstu održivog upravljanja resursima – otpad, energija, zaštićena područja te podrške razvoju i realizaciji projekata uz sufinanciranje Fonda.
Riječ je o Vladinim mjerama konkretnih poticaja za komercijalni i turistički sektor, te za stanovnike koje se odluče investirati u obnovljive izvore energije na svojim obiteljskim kućama i višejediničnim stambenim objektima. Pritom će Fond osigurati 40, 60 ili 80 posto sredstava, ovisno nalazi li se zgrada u ruralnim ili urbanim sredinama. U slučaju Splita riječ je o 40 posto subvencije. S obzirom da se preko 80 posto energije u kućanstvima troši na grijanje i toplu vodu, a preko 85 posto građevina u Hrvatskoj ne zadovoljava sadašnje propise o toplinskoj zaštiti ocijenjeno je nužnim smanjiti energetske troškove.
S tim u vezi je ministar Zmajlović naglasio da od ove godine provedba neće biti vezana jedinice lokalne samouprave, s obzirom da više od 50 posto jedinica lokalne samouprave izradilo svoje planove, nego će se ostvarivati izravno u kontaktu s Fondom, kako bi se svim građanima omogućilo da ostvare poticaje.
Sven Müller, direktor Fonda je istakao kako je objavljen natječaj za dokumentaciju, certificiranje i izvođenje radova. „Riječ je o četiri programa za koje je u ovoj godini osigurano sto milijuna kuna“, rekao je Müller, dodavši kako je novac spreman i da će se moći koristiti i za nabavu elektro aparata u kućanstvima.
2015_02_06_zmajlovic.jpgO tome kako konkretno izgleda suradnja Fonda i lokalne samouprave govorila je zamjenica splitskog gradonačelnika Aida Batarelo, koja je istakla cijeli niz primjera koji su već u realizaciji, spomenuvši posebno obnovu KBC-a – zgrade na Križinama, što je najveći projekt obnove javne ustanove u Hrvatskoj. Također, naglasila je i dobru suradnju posebnu vezano za sanaciju Karepovca. Pritom je kazala da su u toku posljednje radnje na preduvjetima za dobivanje glavnog projekta za sanaciju što se očekuje do kraja ožujka nakon čega će se pripremiti tender za raspisivanje javnog natječaja „Prošle godine smo prijavili 14 projekata javnih ustanova, a ove godine imamo u pripremi i nove projekte. Do sada su prihvaćena tri projekta: Osnovna škola „Lučac“ te dječji vrtići „Gariful“ i „Rusulica“, a ostali su u postupku. Do kraja veljače traje drugi natječaj za subvencioniranje ugradnje solarnih kolektora u obiteljskim kućama te natječaj za povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća“, kazala je zamjenica Batarelo, ocijenivši da je odaziv građana veoma mali i da bi se oni sami trebali više informirati o mogućnostima koje pruža ovaj projekt. Pritom je navela da se sve o tome može saznati i na službenim web stranicama grada http://www.split.hr/. Građani također mogu više saznati i na stranicama Ministarstva http://www.energetska-efikasnost.undp.hr/.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba