index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - podrumi

Predstavljen nacrt projekta postakademskog samozapošljavanja

Rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović danas je predstavio nacrt projekta postakademskog zapošljavanja, kojeg su pokrenula Sveučilišta u Splitu i Zagrebu i čiji je cilj da se studentima uz osnovna znanja i vještine koje stječu u procesu studiranja ...

2015_02_04_sveuciliste.jpg ... omogući dodatno osposobljavanje za vršenje funkcije upravljanja. Time bi se, kako je rečeno na današnjoj prezentaciji, kojoj je prisustvovao i zamjenik splitskog gradonačelnika Goran Kovačević, olakšao takvim studentima ulazak u svijet rada, ali i pokretanje vlastitih projekata koji bi bili šire društveno i financijski podržani, čime bi se, ukupno, kvalitetnije pokrenuo razvoj hrvatskog gospodarstva.
„Jasna je potreba interdisciplinarne izobrazbe. Tako će inženjer elektrotehnike sve više trebati znanja iz ekonomije, prava i slično, koja nedovoljno stječe u tijeku studija. Kultura jačanja stručnoga rada i poduzetničke aktivnosti za sada je vrlo slabo zastupljena na našim sveučilištima, a to dovodi do kasnog uključivanja studenata u poduzetničke aktivnosti. Ovaj projekt predstavlja inovativan pristup u stvaranju, selektiranju i praćenju mladih poduzetnika koji počinje prilikom samog upisa na sveučilište. Od početka se student se informira o svim mogućnostima programa, a upisom na program jačaju se upravljačke sposobnosti polaznika kao i interdisciplinarne vještine za samostalno vođenje tvrtke. Tržište rada je takvo da se sve teže zaposliti nakon završenog fakulteta. Zato već tijekom studiranja moraju osmisliti posao kojeg će s mentorima provesti u poduzetnički pothvat“, kazao je rektor Anđelinović, napominjući da se više nemože očekivati da će država davati novac, već se kroz inovativnost i poticanje akademskog poduzetništva mora napraviti iskorak da bi sveučilišta dobivala novac za znanost i daljnji razvoj tehnologije. „Sveučilišta konačno moraju postati faktor razvoja Republike Hrvatske te uz znanost i obrazovanje razvijati i akademsko poduzetništvo“, zaključio je prorektor zagrebačkog sveučilišta Miljenko Šimpraga, naglasivši da djelovanje na sveučilištima treba sve više vezivati uz primijenjena istraživanja, izrazivši uvjerenje da će ovaj projekt povezati i sva ostala sveučilišta u Hrvatskoj.
2015_02_04_sveuciliste-b.jpgZamjenik Kovačević je ističući kako je sveučilište najjači potencijal koji nije bio adekvatno korišten, pozdravio ovu inicijativu. „Nadam se da ćemo sa sveučilištem u jednom ovakvom programu dobiti zdravu selekciju za početke biznisa i stvaranje novih radnih mjesta. Split izdvaja milijune za stipendiranje pa ćemo i ovaj hvale vrijedan projekt poduprijeti“, rekao je Kovačević. Kako je rečeno prilikom prezentacije, osim uključivanja ostalih hrvatskih sveučilišta u ovaj projekt, očekuje se i pozitivna reakcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, gradova i županija, od kojih su Zagreb i Split te županija Splitsko dalmatinska već dali podršku kao i Hrvatska gospodarska komora, a vjeruje se da će se, uz Institut Ivo Pilar, aktivno uključiti i mediji, osiguravajuće kuće, banke, HBOR, HZZ.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba