index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - doček Gorana Ivaniševića

2. veljače 2015. - Otvorena knjižnica Zajednice Talijana grada Splita

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar prisustvovao je večeras otvaranju knjižnice Zajednice Talijana grada Splita, smještene u prostorijama Zajednice u Bajamontijevoj ulici.

2015_02_02_tal-knjiznica.jpg Knjižnica sadrži više od 1500 knjiga na talijanskom jeziku, koje su prikupili članovi Zajednice u proteklih 20-tak godina njenog djelovanja.
Izražavajući zadovoljstvo otvaranjem knjižnice, gradonačelnik Baldasar je, obraćajući se prisutnima na talijanskom jeziku, istaknuo da je njeno otvaranje od iznimne važnosti za Split, naglasivši da se tim činom nastavlja kontinuitet stoljetne povezanosti hrvatske i talijanske kulture. „Knjižnica je važna za grad. Stoga smo tu da u okviru naših mogućnosti pomognemo radu Zajednice koja broji oko 100 aktivnih članova, da podržavamo ovakve i slične aktivnosti logistički i financijski“, kazao je Baldasar, dodavši da će gradska uprava i financijski pomoći Zajednici Talijana u Splitu.
Počasna vicekonzulica Talijanske Republike Maja Medić je kazala kako je ovo samo dio jačanja kulturne suradnje između Hrvatske i Italije. „More koje imamo ne dijeli nas, već nas spaja dugi niz stoljeća. Knjižnica je zato od iznimne važnosti, a nadam se da će Hrvati ovdje dolaziti kako bi naučili jezik i proučavali talijansku kulturu“, kazala je Medić, napomenuvši da ljeti Splitsko dalmatinsku županiju posjeti cca 500.000 Talijana.
Govoreći o važnosti dijaloga i prožimanja kultura predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije za Hrvatsku i Sloveniju Maurizio Tremul je kazao da knjižnica pridonosi kulturnom bogatstvu Splita. „U Zajednici Talijana u Hrvatskoj je evidentirano oko 33.000 Talijana. Prisutnost talijanske kulture važna je za ove prostore, a bogatstvom sadržaja i aktivnosti splitske Zajednice kao što je i otvaranje ove knjižnice pridonosi se obogaćivanju i kulturnog života Splita“, rekao je Tremul.
Antonella Tudor-Tomaš, potpredsjednica splitske Zajednice Talijana je navela da je proces katalogizacije i razvrstavanja knjiga trajao nekoliko mjeseci te da je većina djela napisana na talijanskom, a manji dio i na hrvatskome jeziku. Pritom je napomenula da je značajan doprinos fundusu knjižnice dala i bivša konzulica Rosaira Aneto koja je donirala dio svojih knjiga nakon zatvaranja Konzulata Republike Italije u Splitu 2013. godine. Prostorije Zajednice Talijana grada Splita, u Bajamontijevoj 4, otvorene su za posjetitelje radnim danom od 10 do 12 sati, dok će knjižnica raditi ponedjeljkom, srijedom i petkom.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba