27. siječnja 2015. - Obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

U povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta gradonačelnik Splita Ivo Baldasar i zamjenica gradonačelnika Aida Batarelo, u nazočnosti predstavnika Židovske općine Split, nacionalnih manjina, konzularnog zbora, vjerskih zajednica i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, ...

2015_01_27_lovrinac.jpg ... položili su vijence na Spomenik žrtvama fašizma, poginulim borcima NOR-a Židovima na Židovskom groblju na Lovrincu, te u dvorištu Osnovne škole "Pojišan" na spomenik djeci ubijenoj u holokaustu.
Gradonačelnik Baldasarupozorio je da se žrtve holokausta ne smiju zaboraviti. "To stalno treba ponavljati", rekao je ističući kako činjenica da su došli svi pozvani pokazuje kako se, bez obzira na razlike, slažu da se žrtve nikada ne smiju zaboraviti niti ponoviti.
Ana Lebl, predsjednica splitske Židovske općine rekla je kako je vrlo važno da se Dan sjećanja obilježava na državnoj razini, ali i da je obilježavanje toga dana ušlo u gradski protokol.
- To je jako značajno ne samo da se ne bi zaboravilo, već i zato da bi se nadglasali oni koji već sada negiraju da se holokaust ikad i dogodio - istaknula je Lebl i zahvalila glavnome splitskom imamu što je došao na polaganje vijenaca.
2015_01_27_os-pojisan.jpg- Iz Splita se tako u svijet šalje poruka da su Muslimani i Židovi dobri susjedi - rekla je Lebl.
Od 284 Židova koji su u vrijeme Drugoga svjetskog rata živjeli u Splitu, po podatcima grada i Židovske općine, u NOR-u je sudjelovalo njih 114, a poginulo 29. U logore je odvedeno i ubijeno 22 djece, 52 muškarca i 47 žena. Spomenik na Gradskome groblju Lovrincu postavila je 1973. godine Židovska općina.Dan sjećanja na žrtve holokausta proglasila je Opća skupština Ujedinjenih naroda, a obilježava se na dan oslobođenja preživelih logoraša iz nacističkog logora Auschwitza u Poljskoj. U holokaustu je ubijeno oko šest milijuna Židova.

 
 
Posljednja izmjena: 3.2.2015