index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - podrumi

21. siječnja 2015. - Gradonačelnik Ivo Baldasar posjetio Medžlis Islamske zajednice u Splitu

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar posjetio je danas Medžlis Islamske zajednice u Splitu, u čemu su mu se, na njegov poziv pridružili članovi Konzularnog zbora u Splitu, predsjednici vijeća nacionalnih manjina i predstavnici ...

2015_01_21_Mesđils_A.jpg nacionalnih manjina grada Splita, predstavnici Židovske općine Split i članovi Odbora za rad s nacionalnim manjinama Gradskog vijeća Grada Splita.

Kroz molitveni prostor u Cosmijevoj ulici goste je proveo glavni imam Vahid ef. Hadžić, koji ih je upoznao i sa glavnim pravilima islama, od onih molitvenih do načina određivanja i praznovanja muslimanskih blagdana.
„Tragični događaji u Francuskoj su bili povod za ovaj posjet, ali smo već ranije u Gradskoj upravi razmišljali o tome da navratimo na kavu i kolače kod naših susjeda islamske vjeroispovijesti. Oni tu s nama žive stoljećima. U tom razdoblju događali su se i incidenti, koji su uglavnom bili posljedica neznanja. Nepoznavanje izaziva strah koji može izazvati sukob koji može eskalirati Zato je potrebno da se međusobno poznajemo, da razgovaramo i družimo se. Stoga ovo i jeste bio poziv na kavu i kolače. To je dobro jer u Splitu imamo različitih vjeroispovijesti. Dobro je da se svi družimo i dolazimo“, kazao je gradonačelnik Baldasar, dodajući da će grad pomoći u iznalaženju kvalitetnijeg rješavanja prostornog smještaja Islamske zajednice u Splitu.

2015_01_21_Mesđils_B.jpgTokom druženja imam Hadžić je predstavio rad islamske zajednice u Splitu od njenog osnutka 1983. godine te ukazao na to što Kuran govori o Isusu i Mariji, te nerazumijevanju i predrasudama o Islamu i muslimanima.
„Veoma smo počašćeni ovom posjetom. Zahvaljujemo našem gradonačelniku koji je inicirao ovaj susret – posjet našoj zajednici i on za nas muslimane Splita i okolice puno znači. To svjedoči o njegovoj otvorenosti i razumijevanju spram svih građana ovog lijepog grada. Općepoznato bi trebalo biti da svi muslimani imaju univerzalni pozdrav esselam alejkum – neka je mir na vas. To je pozdrav Božjeg mira i upravo bi mi muslimani trebali biti najsvjesniji poruke tog pozdrava – mir. Na žalost, pojedini muslimani, za razliku od ogromne većine zaboravljaju što taj pozdrav zagovara i propagira i dopuštaju sebi da budu oni koji prave nemir i čine zlo“, kazao je imam Hadžić, napomenuvši da je prema učenju Islama Poslanik je za vjernike važniji od njihovih roditelja, bračnog druga i djece. On je vjernicima uzor u svemu i zato crteže Poslanika doživljavaju kao uvrede – bolno i teško. Pritom je dodao kako ipak nema sumnje da ogromna većina muslimana osuđuje zločin u Parizu.

Predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Kadro Kulašin, kazao je da mu je kao pripadniku bošnjačke nacionalne manjine drago da se različiti ljudi druže, pogotovo jer su u posjet došli predstavnici svih nacionalnih manjina koje žive u Splitu, kao i članovi Konzularnog zbora, skupa s predstavnicima Grada. „To je za nas velika čast i ponosni smo zbog toga. Prvo, jer ih imamo gdje dočekati i drugo, jer su osjetili potrebu da nam dođu u goste“, rekao je Kadro.

2015_01_21_Mesđils_C.jpgU dobroj atmosferi domaćini su počastili goste tradicionalnim slasticama, a sve okupljene još su pozdravili i doajen Konzularnog zbora Silvana Kondić i član Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske Angel Mitrevski.
Inače, prema popisu iz 2011. godine, u Splitu živi oko 950 muslimana,a na području Splitsko-dalmatinske županije njih ukupno nešto oko 2500 tisuće.Prostorije Islamske zajednice koriste se i za vjeronauk kojeg pohađa ukupno oko 120 djece godišnje, od kojih njih 70 vjeronauk pohađa u osnovnim školama. U Splitu na Lovrincu postoji i odijeljeno groblje za muslimane. Imam Hadžić pohvalio je odnos Republike Hrvatske te grada Splita prema Islamskoj zajednici izrazivši uvjerenje da je to model na kojem bi i Evropa trebala učiti i graditi odnos prema muslimanima.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba