index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - podrumi

Od 2016. godine Splitsko ljeto bi trebala biti samostalna manifestacija

Iznoseći rezultate razgovora, održanih u Ministarstvu kulture s ministricom Andreom Zlatar Violić, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar je danas na konferenciji za novinare kazao kako je postignut dogovor o prijelaznom rješenju za Splitsko ljeto, ...

2015_01_15_Press_Kultura_B.jpg ... po kojem bi od 2016. godine ta manifestacija trebala postati samostalna, to jest kao pravno zasebna cjelina odvojena od splitskog Hrvatskog narodnog kazališta.
Razgovaralo se, rekao je, o tri modela odnosa: postojećem, prijelaznom koje će se primijeniti ove godine i trećem trajnom u kojem bi te dvije manifestacije bile odvojene. Dogovoreno je da Ministarstvo za ovu godinu izradi prijedlog Pravilnika sukladno kojem će Splitsko ljeto dobiti umjetničkog izbornika, ali čiji prijedlozi moraju biti potvrđeni na tri razine: od aktualnog intendanta HNK, Festivalskog vijeća te Upravnog vijeća.
Ističući da je razgovor, koji je protekao u prijateljskom tonu, bio baziran na tome da se ne izgube financijska sredstva, s obzirom da Ministarstvo sufinancira Splitsko ljeto, gradonačelnik Baldasar je rekao da se mijenja organizacijska struktura, ali ne i financijska.
„Još imamo potrebu za sufinanciranjem od strane Ministarstva. Po novom Pravilniku intendant, Festivalsko i Upravno vijeće bi odlučivali o tome što će biti na Splitskom ljetu. Financije bi ostale kao i do sada, ali bazirane na proračunu. Svaka stavka bi bila jasno definirana, a svaku promjenu bi trebao odobriti intendant, potom Festivalsko i Upravno vijeće. Treći model bi krenuo najvjerojatnije na ljeto 2016. godine. Bit će malo skuplji, ali će ga se jednostavnije kontrolirati“, kazao je Baldasar, potvrdivši da će sukladno dogovoru glumica i redateljica Senka Bulić, za sada ostati ravnateljicom Splitskog ljeta.
2015_01_15_Press_Kultura_A.jpgZamjenik gradonačelnika Goran Kovačević je dodao da je Ministarstvo na sebe preuzelo obvezu da za sedam dana Gradu dostavi zakonske okvire za tri modela o kojima se razgovaralo u Zagrebu, od kojih je prvi, dorada odnosa postojećeg stanja.
„Izmjene Pravilnika Splitskog ljeta ćemo razmotriti zajedno s intendantom HNK i dostaviti naše sugestije, a konačna bi se odluka trebala donijeti na sljedećem radnom sastanku“, kazao je zamjenik Kovačević. On je najavio da bi krajem siječnja trebala biti završena Kulturna strategija Grada Splita do 2025. godine, kojom se predviđa i internacionalizacija Splitskog ljeta.
„U veljači bi bila provedena javna rasprava, a u travnju očekujemo građevinsku dozvolu za Koncertnu dvoranu u Tončićevoj ulici te potpisivanje Ugovora s Ministarstvom kulture koje bi taj projekt trebalo sufinancirati s 50 posto sredstava“, rekao je Kovačević.
Sukladno tome savjetnik gradonačelnika za kulturu i znanost Igor Baković je kazao da uz internacionalizaciju Splitsko ljeto ima i razvojnu funkciju otvaranjem prema brojnim kulturnim događajima u gradu, nezavisnoj sceni te povezivanjem Koncertne dvorane, Doma mladih i Literarne rezidencije, što je pak sve u cilju dobivanja projekta Evropske prijestolnice kulture 20120. godine. Sam intendant HNK, Goran Golovko je govoreći o trima ponuđenim rješenjima odnosa HNK i Splitskog ljeta kazao kako mu je najbliži treći model. Istakao je da će drugi model, koji će se primijeniti ovog ljeta smatrati prijelaznim te da će nastojati osobno se uključiti u razgovore o prijedlogu pravilnika kojim će se definirati budući odnosi između HNK i Splitskog ljeta, kao i između intendanta i ravnatelja tih dviju institucija, kako ne bi dolazilo do apsurdnih situacija da intendant odgovara za rad drugih.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba