index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva

U Splitu je u 2014. godini prvi put ostvareno više od milijun noćenja

„U Splitu je u 2014. godini prvi put ostvareno više od milijun noćenja“. To je danas na konferenciji za novinare izjavio ministar turizma Darko Lorencin predstavljajući prošlogodišnje rezultate u turizmu, ...

2015_01_09_lorencin.jpg ... istaknuvši da je to deseti najbolji rezultat u Hrvatskoj, ali i da je to ukupno najveći zabilježeni porast noćenja od čak 22 posto u odnosu na 2013. godinu.
„Prešli smo magičnu granicu od milijun noćenja i polako se približavamo prvoj ligi. Trudom i osmišljavanjem događanja samo u prosincu smo ostvarili porast noćenja od 28 posto. Za odlične rezultate u prosincu svakako je zaslužan Božićni sajam i Advent u Splitu. Pritom smo samo za Novu godinu smo imali šest tisuća noćenja te smo s ostvarenim ukupnim rastom od 22 posto najbolji u Hrvatskoj. Ti rezultati govore da Split velikim koracima kroči ka pravoj turističkoj budućnosti te da, iako još nismo turistička velesila kao Rovinj ili Dubrovnik, smo na pravom putu da za koju godinu budemo u njihovu rangu. Zbog odličnog prijema programa Adventa na Rivi već smo u pripremi europske promocije tih događanja za 2015. godinu, jer je to proizvod koji ima publiku i treba ga predstaviti i pozvati goste iz bližih zemalja da dođu uživati u prosincu u Splitu. Idućih mjeseci prosinačka događanja u Splitu promovirat ćemo u Zagrebu, Ljubljani, nekim austrijskim gradovima. Planiramo u prosincu imati sto posto veći turistički promet od onog 2014. godine“, kazao je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar izražavajući zadovoljstvo ostvarenim turističkim rezultatima i dodajući da „ostvarenje još boljih rezultata koče nedostatni hotelski kapaciteti“. Pritom je izjavio da se i na tom planu stanje popravlja navodeći da se obnavljaju hoteli „Ambasador“ i „Park“, do kojeg se, na Bačvicama, gradi novi hotel. Također, planira se gradnja dvaju hotela na Žnjanu te dvaju na Trsteniku. „Riječ je o gotovim projektima, o investicijama u iznosu od oko 200 milijuna eura te očekujemo da ćemo za dvije ili tri godine značajno poboljšati naše hotelske kapacitete, a time i unaprijediti kvalitetu ukupne turističke ponude u gradu. Kada tome dugoročno dodamo planirano stavljanje u funkciju turističkog potencijala Istočne obale i hotela koji bi tamo trebali biti, turistička budućnost Splita u hotelskom pogledu je dobra“, rekao je gradonačelnik Baldasar. Pritom je istakao da je „jedna od bolnih točaka stavljanje u funkciju i na tržište hotela 'Marjan', jer je riječ o velikom gradskom hotelu, bez kojeg je teško zamisliti turizam grada“.
Naglašavajući da su pozitivni rezultati i trendovi odraz rada u marketingu, on je ocijenio i da je svemu značajno pridonio „Ultra festival“, zahvaljujući kojem je učinjen značajan iskorak u promociji Splita, Dalmacije, ali i cijele Hrvatske. Pritom je izrazio nadu da će organizatori „Ultra festivala“ produžiti ugovor. U tom kontekstu je naglasio odličnu suradnju turističkih zajednica grada i županije sa Glavnim uredom HTZ-a, koja je u promociji dala odlične rezultate. Ujedno, istakao je i posebne zasluge Zračne luke „Resnik“ u turističkom prometu Splita i županije.
Ministar Lorencin je govoreći kako je prošle godine ostvareno 5 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja, ostvaren bolji rezultat nego u Njemačkoj, Češkoj, Italiji, Poljskoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Rusiji, Norveškoj, Švicarskoj, Belgiji, Srbiji i Danskoj u usporedbi s onima iz 2013. godine. Istakao je da je u turističkom sektoru u 11 mjeseci prošle godine zaposleno 38.979 novozaposlenih, što je povećanje od 11,9 posto. Također, najavio je da će ulaganja gospodarskih tvrtki i županija u turistički sektor u 2015. godine iznositi 483 milijuna eura, pri čemu su ulaganja javnog sektora (županije, županijski i gradski TZ) procijenjena su na 191 milijun eura, a ulaganja hotelskih tvrtki oko 292 milijuna eura. 2015_01_09_lorencin-b.jpgPo završetku konferencije za novinare ministar Lorencin je u pratnji svog domaćina, gradonačelnika Baldasara i zamjenika gradonačelnika Gorana Kovačevića te direktora Glavnog ureda HTZ-a Ratomira Ivičića obišao šetnicu na sjevernoj strani zidina Dioklecijanove palače, iznad Zlatnih vrata. Potom je Bosanskom ulicom prošao do Voćnog trga i Mletačke kule pa Rivom uz Podrume do jugoistočne kule palače. Nakon toga obišao je i gradilište hotela Park na Bačvicama.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba