index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split_Riva_3

Gradsko vijeće odobrilo Prometu dva milijuna kuna

Nakon gotovo petosatne tematske rasprave o stanju u gradskom komunalnom poduzeću Promet Split ,dvadeset sedam vijećnika jednoglasno je prihvatilo zaključke gradonačelnika Ive Baldasara po kojima je predviđeno ...

2014_11_20_gv-promet.jpg ... da se prije rebalansa proračuna ovoj tvrtci iz gradske blagajne odmah uplati dva milijuna kuna. Drugi je zaključak da Grad i Promet pokreću postupak restrukturiranja zbog nagomilanih gubitaka u zadnjih desetak godina, a treći da izrade program poslovnog restrukturiranja najkasnije do prve sjednice Gradskog vijeća u 2015. godini. Prije usvajanja, istaknuo je gradonačelnik Baldasar, treba dogovoriti sastanak sa suvlasnicima i izvijesti ih o prijedlozima Uprave.
Pored toga treba uputiti dopis Splitsko-dalmatinskoj županiji kojim će se zatražiti od korisnika koncesije da se pridržavaju uvjeta iz koncesije, a Promet će poduzeti mjere s pravnom službom i odvjetnicima Društva u svrhu utvrđivanja odgovornosti prethodnih uprava.
Nakon usvajanja zaključaka tematska sjednica je zatvorena za javnost jer se raspravljalo o A-Cosmosu i prolongiranju kredita koji ova tvrtka ima kod Erste banke.
Na početku današnje tematske sjednice predsjednik Gradskog vijeća, Boris Ćurković izvijestio je vijećnike da je Danijela Špalj (HGS) 5. studenoga podnijela pisanu ostavku i da je umjesto nje u vijeće je ušao Dražen Delić, a kao uvod u raspravu o stanju u Prometu,
rekao je da je Odbor za financije prihvatio prijedlog da se Prometu osigura novac potreban za daljnje funkcioniranje, ali najviše do 6 milijuna kuna.
„Ovakvo stanje u Prometu traje najmanje dvadeset pet, ako ne četrdeset godina“, rekao je gradonačelnik Ivo Baldasar u svom uvodnom obraćanju vijećnicima, a sazivanje ove tematske sjednice odgađalo se zbog toga što se čekalo na presudu za A-Cosmos. Pred Gradskim vijećem, kazao je, nalazi se teška odluka i da se ne radi o komunalnom poduzeću koje se bavi prijevozom građana, nego o privatnoj tvrtci, odmah bi rekao da ide u stečaj.
2014_11_20_promet-gv.jpgNaglasio je da Grad Split godišnje daje prosječno 38 milijuna kuna za Promet, a ti novci nisu ušli u temeljni kapital ovoga poduzeća.
Promet ima tri vrste poslova, parkirališta koja su im dana na upravljanje, urbani prijevoz u granicama Splita te linijski prijevoz prema Omišu, Trogiru i Sinju. Po mišljenju gradonačelnika Baldasara treba razdvojiti parkirališta i komunalni prijevoz od linijskog prijevoza koji godinama generira probleme i suvlasnici moraju pristati na promjenu Društvenog ugovora.
„Nadam se da ćemo danas napraviti jedna korak kojega nitko do sada nije napravio“, poručio je direktor Prometa, Edo Meštanek gradskim vijećnicima u svom uvodnom izlaganju i rekao da je potpisan sporazum sa sva četiri sindikata u ovoj tvrtci koji su prihvatili rezanje svih dodataka na plaću za deset posto, što bi za godinu dana imalo financijski efekt od 5,9 milijuna uštede.Uslijedila je burna rasprava vijećnika na početku koje je Petar Škorić rekao da je izvještaj loše napravljen i da je očekivao prijedlog konkretnih mjera što napraviti te da se po njegovom mišljenju razdvajanjem gradskog od prigradskog prometa šalje loša poruka stanovnicima izvan Splita.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba