index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - ACY

Nizozemska veleposlanica Berans u nastupnom posjetu Gradu Splitu

Gradonačelnik Ivo Baladasar i njegova zamjenica Aida Batarelo primili su danas Banovini  u nastupom posjetu Ellenu Berends, veleposlanicu Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj.

2014_11_12_Danska_veleposl_A.jpg „Bio je to jedan vrlo ugodan i konstruktivan  razgovor s evidentnom željom da nam se pomogne“, rekao je gradonačelnik Baldasar nakon današnjeg prijema. Razgovarali su, kako je kazao, o nizozemskim iskustvima  sa zbrinjavanjem otpada i njegovim iskorištavanjem u proizvodnji energije.

Govorili su, i o mogućnosti realizacije drugih projekata u Splitu kao što je onaj o uređenju Istočne obale te o turizmu kao gospodarskoj grani od koje živimo.

2014_11_12_Danska_veleposl_B.jpg„Ovo je moj prvi posjet Splitu i izrazito sam srdačno dočekana, a gradonačelnik i ja smo razgovarali o strategijama koje Grad može razviti. Važno je da učinite prave odabire, a za to je potrebno vrijeme.“ Tim je riječima veleposlanica Berens novinarima predstavila svoj prvi posjet splitskoj Gradskoj upravi.

Objašnjavajući sustav odlaganja otpada u Nizozemskoj, koja ima četiri puta više stanovnika nego Hrvatska na manjoj površini, navela je kako su razmišljanja o zbrinjavanju otpada u njezinoj zemlji započela u 70-tim godinama, a danas to funkcionira kao sofisticirani sustav.

2014_11_12_Danska_veleposl_C.jpg„Prvo, proizvodimo što manje otpada, zatim od otpada koji nam ostane izdvojimo ono što je korisno i onda to recikliramo. I od toga što nam je ostalo proizvodimo energiju, a u trećoj, zadnjoj fazi, ostatak otpada stavljamo pod zemlju, što dovodi do izrazito male proizvodnje otpada. Potrebno je vrijeme da Hrvatska, odnosno Split, dođe do te faze zbrinjavanja otpada, ali imate gradonačelnika koji je voljan riješiti problem.“, zaključila je veleposlanica Berends.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba