index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Pjaca

Proslavljeno 40 godina rada Odjela za radne aktivnosti, njegu i skrb „Firule“

Danas je u velikoj sali Franjevačkog klerikata proslavljeno 40 godina rada Odjela za radne aktivnosti, njegu i skrb „Firule“, Centra za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“.

2014_10_30_juraj-bonaci_C.jpg Riječ je o Odjelu koji je s radom počeo 1974. godine kao Dnevni centar za radne aktivnosti, njegu i skrb „Firule“. U njegovim radionicama se nude sadržaji primjereni mladim i odraslim osobama s posebnim potrebama na stupnju umjerenih, težih ili teških intelektualnih poteškoća. U radionicama se vrši spoj realističkih mogućnosti izvođača, funkcionalnosti proizvoda, ali i inzistiranja na estetskom i kreativnom. Pritom se težilo uvažavanju individualnih želja polaznika za odabirom radionice i sadržaja rada.
Podsjećajući na vrijeme osnivanja Odjela, čiji je prvi objekt izgrađen na zemljištu koje je dao grad Split, ravnateljica Centra Esmeralda Sunko je podsjetila na samoprijegoran rad brojnih generacija odgajatelja i njenih prethodnika na funkciji ravnatelja. „Svega ovoga ne bi bilo da prije 40 godina tadašnji roditelji i stručnjaci nisu 'posijali sjeme' – ideju, da u Splitu napravimo jedan objekt gdje bi korisnici, koji nisu mogli ići u školu, mogli boraviti i savladavati određene sadržaje“, kazala je ravnateljica Sunko posebno spomenuvši među zaslužnima Antoniju Cvjetičanin i prvog ravnatelja Centra Zvonka Barbarošu te dr Borbena Uglešića.
2014_10_30_juraj-bonaci.jpgČestitajući na ovom značajnom jubileju, Nina Miličević, savjetnica gradonačelnika za zdravstvo i socijalnu skrb, je izrazila zadovoljstvo da je grad Split imao i ima projekte na planu socijalne skrbi, rekavši kako se nada da će oni u budućnosti biti još kvalitetniji. „Grad Split svih proteklih godina surađuje sa Centrom nastojeći u tu suradnju uvezati udruge civilnog društva, koje se bave ovom problematikom i koje u okviru svojih mogućnosti skrbe o korisnicima istog ili sličnog profila. U tom smislu se nadam i budućoj suradnji nadajući se da će nam pomoći i zakonski okvir da možemo što više učiniti za naše korisnike i štićenike. Općenito za cijelo društvo, jer svi smo mi grad Split“, kazala je savjetnica Miličević.
Začeci Odjela „padaju“ još u vrijeme otvaranja prvog specijalnog vrtića 1966. godine. Tada je postojala i Specijalna škola „E. Segen“, ali se sva djeca radi svojih većih razvojnih poteškoća, nisu mogla školovati ni pod posebnim uvjetima, a njihovi se roditelji nisu željeli odvajati od njih smještavajući ih u ustanove van mjesta stanovanja. Velikim zalaganjem roditelja i stručnjaka grad je ustupio zemljište na Firulama, gdje je od 1974. godine izrastao Centar s programom kojeg su u cijelosti osmislili splitski stručnjaci. Rezultat njihovog rada moga se vidjeti i danas u predivnoj predstavi „Brod ljubavi“, koju su izveli štićenici Centra i čijoj izvedbi su prisustvovali kako bivši zaposlenici, tako i bivši štićenici. Potom je ravnateljica Sunko, bivšim zaposlenicima podijelila skromne poklone u sjećanje na ovu obljetnicu.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba