index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva /2/

Gradonačelnik Baldasar zajedno s gradskim vijećnicima obišao Karepovac

Na poziv Građanske inicijative – Karepovac drugo lice Splita, a u pripremi tematske sjednice o problematici odlaganja otpada u Splitu, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar je zajedno sa suradnicima te predsjednikom Gradskog vijeća Borisom Ćurkovićem i gradskim vijećnicima obišao odlagalište otpada na Karepovcu.

2014_10_29_karepovac.jpg „Ključno pitanje je u kojoj smo sada fazi sa sanacijom odlagališta na Karepovcu, s obzirom da je evidentno kako je ugroženo zdravlje naših sugrađana. Ostala pitanja, kao što su primjerice istraživanje preusmjeravanja namjenskih novaca u druge svrhe će se raditi usputno i ona, u odnosu na sanaciju, nisu prioritetna. Već smo predvidjeli sredstva za ovu godinu, kao i za 2015. Sada je pitanje brzine. Nadam se da ćemo do kraja godine, najdalje početkom iduće godine riješiti imovinsko pravna pitanja, koja se rješavaju godinama. U tome su nam pomogli na sudu, svjesni cijele situacije. Tada ćemo imati čistu situaciju i imat ćemo manje – više pripremljeno predprojektiranje. Postignut je dogovor sa Fondom za zaštitu okoliša o nivoima i postocima financiranja. Inače, mi smo sa sanacijom već počeli. Postavlja se žičana ograda i sade stabla kako bi koliko toliko zaštitili stanovništvo. Imamo i problem sa pretovarnim stanicama, koje je županija nama nametnula, iako je to njihova obaveza“, kazao je splitski gradonačelnik te dodao kako je iz svega očigledno da je ovo ne samo gradski, nego prvenstveno županijski problem. „Županija kasni desetljeće s izgradnjom regionalnog centra, zbog čega i mi kasnimo sa sanacijom Karepovca, jer ga ne možemo zatvoriti“, rekao je gradonačelnik Baldasar, ocijenivši da su župan Zlatko Ževrnja i čelnici županije svojim nedolaskom pokazali nezainteresiran za rješavanje ovog problema. „Nas Splićane se tretira kao građane drugog reda, jer svi svoje probleme prebacuju Splitu. Uz pomoć suda sada je nametnuto Splitu da se opet smeće odlaže na Karepovcu, a istovremeno Imotski, Sinj, Vrgorac ne žele uopće razgovarati o prihvaćanju bilo koje količine smeća. Mi smo pomogli kada u sezoni kada su bile najveće količine smeća, a sada su one male i ta tri grada bi to mogli prihvatiti na svojim deponijima, ali su njihovi vijećnici to glatko odbili. Nama je problem, kao što se vidi, da je deponij prekrcan pa je zaista pitanje kako dalje.
2014_10_29_kerapovac.jpgDirektor „Čistoće“ Miroslav Delić je izvijestio o stanju na Karepovcu, gdje je na 230.000 m2, u proteklih 50 godina odloženo oko 5,5 milijuna kubika otpada, čime je stvoreno brdo visine između 55 i 60 metara. Naveo je da se radi u dvije smjene kako doveženo smeće ne bi ostalo nezatrpano. Što se tiče smrada koji se širi sa odlagališta, kazao je da je on posljedica tzv. plinskih bunara, kojima se vrši otplinjavanje odloženog otpada. Dodao je da se redovito vrše mjesečna mjerenja plinova i da za sada nema opasnosti, ali i da je teško znati što je sve odlagano u proteklih 50 godina, jer se tek zadnjih 15 godina vodi evidencija i vaganje otpada. Pritom je kazao kako će se sukladno dogovoru sa stanovnicima postaviti mjerna postaja koja će mjeriti plinove na površini Karepovca, kako bi saznali o kojim je plinovima riječ i jesu li opasni za zdravlje građana. „Znamo za sve probleme, ali je riječ o polustoljetnom odlaganju velike količine otpada i krajnje je vrijeme da se pristupi rješavanju problema i otvaranju odlagališta na drugoj lokaciji, odnosno u Lećevici. To bi bilo rješenje i za grad Split i 19 drugih gradova i općina koji na Karepovcu odlažu svoje smeće“, rekao je Delić, dodavši da će o konkretnim zahvatima sanacije više riječi biti na tematskoj sjednici. Sami građani su ponovo upozorili na ugroženost 2014_10_29_karepoevac.jpgzdravlja okolnog stanovništva. „Prije 20-tak dana smo uputili službeni zahtjev županiji i gradu da se instalira mjerna postaja za praćenje kvalitete zraka, jer svakodnevno udišemo smrad s Karepovca, a neznamo je li i koliko je to štetno i nadamo se da će se ona što prije instalirati i da ćemo znati kakav zrak udišemo. Činjenica je sva djeca uokolo imaju jaka bronhijalna oboljenja, kada dolazi do gušenja. Nema kućnog broja na kojem nema onkološkog bolesnika. Zato treba promptno prići rješavanju ovog problema. Ostaviti 200 metara šetnice na Rivi koja nije bitna i uhvatiti se ovoga. Riječ je o intenzivnom smradu, kojeg je sve više pogotovo od kada postoje bunari za otplinjavanje. Kad se taj smrad zavuče u kuće mi nemamo gdje pobjeći. Mislim da su sada svi, na licu mjesta, vidjeli gdje smo i što treba napraviti. Drugačije je kada se udahne ovaj smrad, kada se sve ovo vidi. Vijećnici će sada kvalitetnije biti pripremljeni za tematsku sjednicu. Stoga ćemo pozvati i sve načelnike i gradonačelnike gradova i općina, koji ovdje odlažu smeće kako bi vidjeli da su prostorni kapaciteti Karepovca već potrošeni i da se možda već dogodine neće imati gdje s našim, a kamo li s njihovim smećem“, kazao je Ivan Marušić iz Građanske inicijative.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba