index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Veslačka utrka - sv.Duje

Svečanom akademijom proslavljena 70. godišnjica oslobođenja Splita od fašizma

U povodu 70. godišnjice oslobođenja Splita od fašizma, a u organizaciji Grada Splita i Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita, u Hrvatskom narodnom kazalištu je pod pokroviteljstvom i uz prisutnost predsjednika Republike Ive Josipovića, održana svečana akademija.

2014_10_26_HNK-70-godišnjica_oslobođenja_A.jpg „Činjenica da se Split oslobodio zahvaljujući partizanima ostat će upisana u povijest. Vrijednosti koje ste pokazali, hrabrost, junaštvo, domoljublje i čovjekoljublje bile su poruka kasnijim generacijama koje su u Domovinskom ratu učinili što i vi u Drugom svjetskom ratu. Pokazali ste čast, hrabrost i obranili svoju domovinu Hrvatsku. Pokazali ste i da ljudi mogu biti zajedno na strani pravde neovisno koje su vjere ili nacije. Pokazali ste da je moguće i u najtežim uvjetima biti čovjek. Zahvalan sam na tome i učinit ću sve da istina o partizanima i partizankama u Drugom svjetskom ratu, istina o antifašizmu, predsjedniku Josipu Brozu Titu i o drugim velikanima naše povijesti zauvijek bude sačuvana. Podsjetit ću da je prvi je hrvatski predsjednik bio partizan i antifašist, da je i drugi hrvatski predsjednik veliki antifašist, a i ja sam antifašist. Dijelim sa vama, kao i većina hrvatskog naroda te vrijednosti i dok god sam na javnoj sceni i kad ne budem, dijelit ću sa vama te vrijednosti“, kazao je predsjednik Josipović, dodavši da „oni koji hoće drugu Hrvatsku, u kojoj se vraćaju Kevine jame, u kojoj se partizani proglašavaju zločincima, u kojoj se ne razumije povijest, ne čine dobro Hrvatskoj“.

2014_10_26_Akademija_HNK_B.jpgIstičući da je 70. godišnjica oslobođenja Splita od fašističkih okupatora značajan povijesni datum ne samo za Split i Republiku Hrvatsku, nego i za Europu, jer je to tada bio najveći oslobođeni grad u porobljenoj Europi, gradonačelnik Ivo Baldasar je kazao da se 26. listopad baš zato slavio kao Dan grada Splita. „Danas smo ga vratili, na mjesto na kojem taj datum treba biti. Nije Dan grada, ali ga dostojanstveno obilježavamo i nadam se da će tako biti i ubuduće. U Drugom svjetskom, kao i u Domovinskom ratu, Split je prednjačio u otporu svima koji su imali pretenzije prema Dalmaciji. Slobodarska borba sudionika Narodnooslobodilačkog rata prenijela se i na generacije splitske mladosti koja je i u Domovinskom ratu prva krenula i dala veliki doprinos slobodi. Današnja svečanost je naš doprinos da se žrtve i stradavanja za slobodu nikada ne smiju zaboraviti. Naša djeca moraju znati da je u NOB-i sudjelovao svaki peti Splićanin, da je pobjeda plaćena preskupo sa tisućama života naših sugrađana i sugrađanki i to je zalog za našu i njihovu budućnost. To je nepobitno jedan od argumenata za osamostaljenje Hrvatske i zato je antifašizam u temeljima današnje suverene Hrvatske“, kazao je gradonačelnik Baldasar.

2014_10_26_Akademija_HNK_A.jpgPredsjednik splitske Udruge antifašista i antifašističkih boraca Josip Milat je kazao da je „ovo je dan kada se s posebnim pijetetom prisjećamo svih rodoljuba – antifašista, heroja koji su išli u oružanu borbu, svjesni da će slobodu platiti vlastitim životom, ali za to nisu marili“. Evocirajući povijesna zbivanja i stradanja Splićana u ratu te njihov nemjerljiv doprinos pobjedi u antifašističkoj borbi, kao i činjenicu da je skoro cijeli Split bio uz antifašistički pokret, Milat je kazao kako je to, kao i činjenica da je Split dao niz narodnih heroja bio povod da grad dobije epitet bastiona antifašizma. Pritom je naglasio da od stjecanja nezavisnosti Hrvatske oživljavaju snage koje prizivaju aveti prošlosti da se minimizira pa čak i kriminalizira NOB, a borci NOR-a se nerijetko prikazuju kao zločinci komunističke vojske i tretiraju kao građani drugog reda. „Sjećanje na strahote fašizma i njegove žrtve te sjećanje na heroje antifašističke borbe je civilizacijska obaveza sadašnjosti i budućnosti. Ideali borbe za slobodu i demokraciju, borba protiv diskriminacije po bilo kojoj osnovi nema ni nacionalni ni stranački predznak. To je civilizacijska vrijednost. To su bili ideali mladosti koja je išla u antifašistički rat 1941. i Domovinski rat 1991. godine. Zato i jedni i drugi zaslužuju naš pijetet u sadašnjosti i budućnosti“, kazao je Milat.

Skupu su se obratili i predsjednik Saveza udruga antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin i izaslanik splitsko dalmatinskog župana Visko Haladić.

2014_10_26_HNK-70-godišnjica_oslobođenja_B.jpgU sklopu svečanosti predsjednik Josipović je uručio visoka odlikovanja i to „Red hrvatskog pletera“ za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobit njezinih građana Josipu Milatu i Stipi Tadiću te „Red Stjepana Radića“ za zasluge i stradanje u borbi za nacionalna i socijalna prava hrvatskog naroda Božidaru Papiću i Lovri Reiću.

Također, trojici novinara: Zlatku Gallu, Anti Tomiću i Jurici Pavičiću uručene su povelje Saveza udruga antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske za promicanje ideje antifašizma i antifašističkih vrijednosti u društvu.


 

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba