index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Veslačka utrka - sv.Duje

Danska kraljica Margareta II otvorila izložbu „Ejnar Dyggve – Istraživanja u Dalmaciji“

Danska kraljica Margareta II danas je pred Starom gradskom vijećnicom na Narodnom trgu otvorila izložbu „Ejnar Dyggve – Istraživanja u Dalmaciji“. Riječ je o danskom arhitektu, arheologu i povjesničaru umjetnosti Ejnar Aksel Petersen Dyggveu (1887.–1961.) čiji rad ...

2014_10_24_Danska_Kraljica_A.jpg ... čini jedan od temelja za proučavanje povijesti arhitekture u Hrvatskoj i koji je karijeru posvetio istraživanjima na području današnjeg Solina i Splita. Zbog istraživanja stare Salone Dyggve je 1947. godine proglašen počasnim građaninom Solina, a 1958. godine Splitu je poklonio svoju cjelokupnu istraživačku građu.

Otvarajući izložbu danska kraljica je kazala kako je Dyggvejev arhiv jedinstven izvor za proučavanje povijesti arheologije u Europi, izrazivši zadovoljstvo da njegova obimna arheološka ostavština postaje dostupna javnosti. Kraljica Margareta II je pritom naglasila da povijesno arheološka građa koju je prikupio Ejnara Dyggve, hrvatskim i danskim znanstvenicima pruža mogućnost za proučavanje te spajanje nekih aspekata prošlosti sa budućnošću. Kraljica Margareta II je, ujedno izrazila i zahvalnost domaćinima na srdačnosti i gostoljubivosti, napomenuvši da se to nije promijenilo od kada je, prije 36 godina, posljednji put bila u Hrvatskoj.

2014_10_24_Danska_Kraljica_B.jpgIstičući da kraljevska obitelj dolazi u Split kao prijatelj, gradonačelnik Ivo Baldasar je iskazao uvjerenje da je suradnja prirodan nastavak prijateljskog odnosa punog poštovanja i uvažavanja. „Suradnja između naših zemalja moguća je na raznim poljima, od IT tehnologije na čelu sa splitskim Sveučilištem kao provjerenim rasadnikom vrhunskih kadrova i inovacija pa sve do turizma bio on kulturni, zdravstveni, gastronomski, sportski ili kongresni turizam. Split je grad koji doživljava strelovit turističkim rast. Sa 1700 godina starom Dioklecijanovom palačom, koja je pod zaštitom UNESCO-a, zajedno sa svim značajkama Splita kao velikog grada i urbanog središta, Split čini rijedak spoj tradicije i modernosti. Različitost koju Split nosi u sebi odavno je uvidio i veliki danski arheolog i arhitekt EjnarDyggve kojemu danas odajemo posebnu počast“, kazao je između ostalog splitski gradonačelnik, poručivši danskim prijateljima da se ugledaju na istraživača Dyggvea te dođu i nastave tamo gdje je on stao.

Govoreći o značaju izložbe, zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, koji je u ovoj prigodi sa Carsten Tophold Larsenom, vicedirektorom Danske agencije za kulturu potpisao sporazum o suradnji hrvatskog i danskog ministarstva kulture na digitalizaciji, katalogizaciji i osiguravanju slobodnog pristupa cjelokupnoj arhivi Ejnara Dyggvea te ugovor o suradnji na istraživanju podvodne arheologije, gdje će kao partner biti uključen zadarski centar za podvodna istraživanja,2014_10_24_Danska_Kraljica_C.jpg je kazao kako s njom „i sporazumom odajemo počast čovjeku koji je postao paradigmom dubinskih veza Hrvatske i Danske koje danas nastavljaju pisci, likovni, dramski i filmski umjetnici i arhitekti“. Povijesnu važnost istraživanja koje je Ejnar Dyggve vršio u Hrvatskoj, odnosno Dalmaciji istakao je i pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić, u čijoj je pratnji kraljevski par obišao Peristil i razgledao katedralu svetoga Dujma.
Potom je kraljica zajedno sa suprugom posjetila Galeriji Meštrović.

U 16 sati uvažene goste, kraljicu Margaretu II i njenog supruga princa Henrika, ispratio je predsjednik Gradskog vijeća Splita Boris Ćurković  u splitskoj zračnoj luci, odakle su zrakoplovom odletjeli u Dansku.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba