index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva zidine

Promoviran novi rektor Sveučilišta u Splitu

U ozračju 40. godišnjice osnutka, u Splitu je danas u Hrvatskom narodnom kazalištu, na svečanoj sjednici Senata Sveučilišta u Splitu, u rektora promoviran prof. dr. sc. Šimun Anđelinović.

2014_10_23_inauguracija-1.jpg Činom inauguracije, kojem su prisustvovali splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković, Anđelinović je postao 12. rektor splitskog Sveučilišta, od njegovog osnivanja 1974. godine.
„Izbor za rektora Sveučilišta u Splitu je izuzetna čast i velika odgovornost kako prema akademskoj zajednici tako i prema Splitu i, zapravo, cijeloj Hrvatskoj. Splitsko Sveučilište ima više od 20 tisuća studenata – na njemu stasa, obrazuje se i oblikuje budućnost ovoga grada i naše zemlje. Većina studenata ostaje ovdje i svatko u svom području djelovanja gradi naše društvo znanjem, stručnošću, odgovornošću, kreativnošću, dakle svime što su usvojili tijekom studiranja.
Nama kao Gradskoj upravi obveza je stvoriti uvjete da se ta stečena znanja mogu konkretizirati na dobrobit Splita i njegovih građana. Iako je Sveučilište autonomno, a Gradska uprava ima zakonske okvire svoga djelovanja, bliska suradnja ne samo da je moguća nego je i neophodna“, kazao je splitski gradonačelnik, izrazivši zahvalnost dosadašnjem rektoru, prof. dr. sc. emeritusu Ivanu Paviću na doprinosu u izgradnji Sveučilišta i suradnji s gradom.
Sam bivši rektor, koji je tu dužnost obavljao u tri protekla mandata, zahvalio je suradnicima, lokalnoj zajednici na čelu s gradonačelnicima i županima, vojnim i civilnim vlastima, ministrima te posebno ministru Draganu Primorcu. Govoreći o razvoju Sveučilišta i uspostavi novih studija, bivši rektor je kazao kako je posebno ponosan na uvedeni studij hrvatskog jezika, rekavši da je time ispunjen dug prema Marku Maruliću, ocu hrvatske književnosti i hrvatske pismenosti. „Zaposlili smo mnoge mlade znanstvenike koji su naša budućnost. Napravili smo i veći dio kampusa – jedan cijeli mali grad, koji je stvorio novu vizuru Splita, ali još više novu snagu ovog dijela Hrvatske, kako u obrazovnom, tako i u znanstvenom i stručnom smislu“, rekao je profesor Pavić, zaželjevši uspjeh u radu novom rektoru i novom vodstvu Sveučilišta. Potom je predao insignije rektorske časti i odgovornosti novom rektoru Anđelinoviću.
2014_10_23_inauguracija-3.jpg„Dijalog znanosti i društva je prekinut. Politika nedovoljno i sporo primjenjuje znanstvena dostignuća za razvoj društva. Duhovni svijet jednog naroda nije zbroj kulturnih dobara, znanja, znanstvenih radova, već je to kolijevka u kojoj se odgajaju vrline i najbolji ljudi. Duhovni svijet daje snagu i polet društvu da se bez straha suoči s izazovima vremena u kojem živi. Borba sveučilišta za autonomiju ne znači bijeg od odgovornosti i obaveza, već borbu za znanost, jednostavnost, skromnost, za bližnjega i za budućnost. Za vodstvo Sveučilišta i sve dekane ovo je poziv da istupimo hrabro i snažno, da povedemo suradnike i studente na put bez kompromisa, na put odricanja i rada. Vodstvo Sveučilišta treba osloboditi kreativnu energiju studenata. Iznalaziti načine za odabir najboljih. Studenti i profesori trebaju svojim primjerom marširati na čelu kolone. Oni ne smiju posustati, bez obzira hoće li biti poraženi, jer neporaženi su samo oni koji se nikada nisu borili. Sveučilište mora biti pastir i brinuti o razvoju znanosti te snaga koja oblikuje društvo“, kazao je rektor Anđelinović predstavljajući okupljenima program njegovog rada. Na Sveučilištu u Splitu danas na 11 fakulteta, jednoj umjetničkoj akademiji te četiri sveučilišna odjela na više od 150 studijskih programa koji se izvode u području društvenih, humanističkih, prirodnih, tehničkih, biotehničkih te medicinskih i biomedicinskih znanosti kao i području umjetnosti studira preko 20.000 studenata.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba