index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva

Obilježena 23. godišnjica osnivanja Diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata HRM

Polaganjem spomen ploče i vijenca u more kod otočića Školjić, zapadno od Ratne luke Lora obilježena je 23. godišnjica osnivanja Diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata HRM, kojem događaju je prisustvovao i predsjednik splitskog Gradskog vijeća Boris Ćurković.

2014_10_16_Spomenploča_C.jpg Riječ je o otkrivanju jedinstvenog spomenika pod morem u čast svim poginulim i umrlim pripadnicima postrojbe kao i svim roniocima iz civilnih klubova koji su dali nemjerljiv doprinos u samim počecima Domovinskog rata. Spomen ploču na stijenu pod morem postavili su ronioci HRM-a u pratnji ronilaca iz sportskih ronilačkih klubova. Njima je ploču, kao i vijenac kojeg su položili na to spomen obilježje, predao izaslanik Predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Ive Josipovića komodor Predrag Stipanović.

2014_10_16_Spomenploča_D.jpgDo otočića Školjić veterane postrojbe, rodbinu njenih poginulih pripadnika, kao i pripadnike aktivnog sastava Hrvatske ratne mornarice, prevezla je raketna topovnjača "Vukovar". Sam čin polaganja uveličala je klapa HRM "Sveti Juraj", a o postrojbi i njenom ratnom putu biranim riječima su, uz komodora Stipanovića, govorili Petar Mihovilović, jedan od zapovjednika postrojbe te ispred Udruge dragovoljaca pomorskih diverzanata, njen bivši pripadnik Josip Ovas.

Prethodno je članove obitelji poginulih pripadnika postrojbe primio zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Robert Hranj. Oni su potom, zajedno sa veteranima i pripadnicima HRM-a  ispred spomenika svim poginulim pripadnicima HRM-a u Domovinskom ratu zapalili svijeće te prisustvovali misi za poginule pripadnike postrojbe.

Postrojba je osnovana u 16. listopada 1991. godine od dragovoljaca iz sastava Odjela za podvodna djelovanja zapovjedništva HRM , bivših pomorskih diverzanata i ronilaca koji su do tada napustili JRM.

Kroz postrojbu je od osnivanja do gašenja 31. prosinca 2007. godine prošlo 135 pripadnika. U ratu je poginulo 7, a ranjen je jedan pripadnik postrojbe. Nakon rata do danas je umrlo još 7 bivših pripadnika postrojbe. Predsjednik Josipović je u povodu 20. obljetnice HRM i Diviziona odlikovao ovu elitnu postrojbu odličjem Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazanu hrabrost u ratu.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba