index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split_Sustipan_3

Split želi status velikog grada zbog prostornog planiranja i upravljanja gradskim resursima

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar danas je na konferenciji za novinare još jednom pojasnio zašto sadašnje vodstvo grada želi promjenu statusa i dobivanje ingerencija velikoga grada, odnosno ovlasti koje su sada u nadležnosti županije.

2014_10_13_pressica.jpg Podsjetivši da je on pokrenuo tu inicijativu, koju su prihvatili gradonačelnici Rijeke i Osijeka, kazao je kako je primarna namjera da se olakša upravljanje prostorom, odnosno donošenjem prostornih planova, što je sada u nadležnosti županije. On smatra da je time bitno sužena mogućnost upravljanja gradom, što se između ostalog vidi i u činjenici da za korištenje pomorskog dobra koncesije daje županija. „U dosadašnjim raspravama se došlo do zaključka da bi status velikih gradova imali oni s preko 100.000 stanovnika. Riječ je o gradovima koji su jači od svojih županija. Vrijeme je da veliki gradovi dobiju ono za što su sposobni da imaju u svojoj nadležnosti. Mi moramo upravljati cestama u gradu. Također, zašto bi netko bio protiv da grad upravlja srednjim školama i hitnom pomoći. Županu ionako ostaje dovoljno posla, primjerice oko zbrinjavanja otpada. Očito je, dakle, da nije riječ o tome nego o želji da se nastavi kadrovirati“, kazao je gradonačelnik Baldasar, napomenuvši kako je nezamijećeno prošlo da se u županiji od početka mandata zaposlilo čak 42 ljudi na skoro tri puta manjem proračunu od splitskog, dok je u Splitu istovremeno zaposleno 39, od kojih je 19 na poslovima legalizacije.

„Zašto grad ne bi upravljao srednjim školama na svom području. U čemu je tu problem, kad već upravlja osnovnim. Neće tu biti nikakvih promjena niti novog zapošljavanja, kako nam se spočitava za hitnu pomoć, ili Dom zdravlja. Doći će samo do preraspodjele ingerencija, a Split će i dalje pružati pomoć županiji kao i do sada. Pa takvo je stanje cijelo vrijeme s vatrogascima. Oni većinu svojih intervencija rade po županiji, iako je to postrojba grada Splita. Dobit ćemo i nadležnost nad Park šumom Marjan. Oni kasne sa studijom o njenom uređenju i statusu. Brane se da to nije moglo biti urađeno jer mi kasnimo s plaćanjem. Pa eto i tu se vidi ta ista nelogičnost“, kazao je splitski gradonačelnik, dodavši da u gradu nisu zadovoljni s funkcioniranjem Doma zdravlja, a ni sa rješavanjem problema Centra za otpad, za kojeg je još 2009. godine bilo dogovoreno da se otvori do 2011. godine, što je bila zadaća županije.

„Dakle, kad sve razmotrimo, jedini razlog zbog kojeg oni u županiji protestiraju je kadroviranje“, zaključio je gradonačelnik Baldasar.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba