index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - sfinga

Grad će biti jedini investitor na uređenju Turističke palače

Čak četiri i pol sata su trebala gradskim vijećnicima da donesu odluku o sudbini uređenja „Turističke palače“, točke kojom je nastavljena 17. sjednica, prekinuta  2. listopada. Naime, raspravljajući o odabiru najpovoljnije ponude za osnivanje prava plodouživanja ...

2014_10_09_Vijeće_A.jpg ... na nekretnini „Turistička palača“, vijećnici su na kraju žustre rasprave, sa 20 glasova za i 13 protiv, usvojili „trodijelni“ amandman kojeg je u ime Hrvatske građanske stranke predložio vijećnik Jure Šundov. Tako je odlučeno da „jedini i isključivi investitor na sanaciji i restauriranju, ili nekom trećem obliku graditeljskog zahvata na Turističkoj palači može biti Grad Split“. Također, da je „s obzirom na dotrajalost i derutnost objekta potrebno radove pokrenuti što je moguće prije“. Sukladno tome, vijećnici su „zadužili gradonačelnika Grada Splita da za slijedeću sjednicu Gradskog vijeća pripremi informaciju i zaključak sa dinamikom“.

Amandman je izglasan nakon dviju pauza i nakon što je zamjenica gradonačelnika Aida Batarelo, koja je uvodno obrazlagala cijeli natječajni postupak i razloge odabira modela plodouživanja, temeljem rasprave povukla prijedlog i  prihvatila amandman Jure Šundova. „Vijećnici su raspravom pokazali što misle o prijedlogu i ja sam odlučila povući ga i prihvatiti amandman“, kazala je Batarelo. Vijećnik HSLS-a Tonči Blažević je predložio da se glasanje obavi pojedinačno, ali taj prijedlog nije prošao, jer je za njega bilo samo 14, a protiv 19 vijećnika.


Goran Golovko izabran za intendanta HNK Split
2014_10_09_Vijeće_D.jpg U nastavku 17. sjednice Gradskog vijeća, nakon kraće rasprave vijećnici su s 19 glasova za i 9 suzdržanih izabrali Gorana Golovka za novog intendanta HNK Split. Njega je Gradskom vijeću predložilo Kazališno vijeće, a pročelnik Službe za kulturu Siniša Kuko je predočio argumente zbog kojih je Golovko i predložen.
„Njegov program odiše cjelovitom autorskom vizijom te pokazuje zavidno razumijevanje društvene uloge i dužnosti intendanta HNK u Splitu, kao i sposobnost zastupanja uloge te ustanove u široj kulturi grada. Iz programa kojeg je predložio vidi se umjetnička osobnost, kazališna školovanost te sposobnost intelektualne artikulacije. Važno je i to da u identitetskom smislu njegov program nastavlja repertoarnu tradiciju splitskog HNK, ali s iskoracima, kako u pogledu predloženih naslova, tako i u pogledu predloženih autorskih timova“, kazao je Kuko u obrazloženju prijedloga.
U raspravi je bilo primjedbi da je program ipak prekonzervativan, da je upitno može li on privući turiste koji bi trebali dolaziti i zbog kulturne ponude. Upitano je i hoće li Golovko uspjeti sanirati 3,5 milijuna kuna duga koje mu je ostavio prethodni intendant, kao i to hoće li ponovo intendant HNK biti i ravnatelj Splitskog ljeta. Nakon napomene da je Kazališno vijeće odluku donijelo jednoglasno te Petra Škorića (HDZ) da je „teret odgovornosti na vladajućoj stranci kao predlagaču“ te da će HDZ „biti suzdržan kako bi olakšao izbor“, vijećnici su prihvatili Golovka za novog intendanta.
Goran Golovko diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Uspješan je i višestruko nagrađivani redatelj. Na odluku Gradskog vijeća o njegovom izboru pristanak mora dati i ministrica kulture Andrea Zlatar.


Pokrenut postupak za pronalaženje novog prostora za Zoološki vrt
2014_10_09_Vijeće_B.jpg Nakon duže i polemičke rasprave vijećnici su donijeli odluku da se krene u pronalaženja novog prostora na području grada Splita za Zoološki vrt i izdvojenog posebnog prostora za smještaj azila za životinje. Kako je uvodno pojasnio zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević u postupak se kreće kako bi se oživotvorila odluka Gradskog poglavarstva od 10. veljače 2006. godine o reguliranju nabave i smještaja životinja u ZOO vrtu na Marjanu.

„Sve analize pokazuju dugoročnu neodrživost ZOO vrta na sadašnjoj lokaciji. Povezivanjem Prirodoslovnog muzeja i ZOO vrta, s dvama različitim djelatnostima, u jednu ustanovu, stvoreni su problemi koji su se tijekom desetljeća, umjesto rješavanja, samo gomilali. Tako na području Park šume Marjan kao zaštićenog parka prirode vrijede propisi Zakona o zaštiti prirode po kojima nije kompatibilno postojanje ZOO vrta unutar zaštićenog područja. ZOO vrt je otpočetka imao neprikladan smještaj s lošim karakteristikama terena koje s vremenom sve više predstavljaju problem. Površina ZOO vrta je mala, sa svega 6.500 m2. Nemoguć je prilaz posjetitelja ZOO vrtu kako individualnim, tako ni organiziranim prijevozom“ kazao je zamjenik Kovačević argumentirajući potrebu rješavanja ovog problema. Napomenuo je da je ZOO vrt svojevrsni eksteritorijalni dio Marjana pa bi trebalo Javnoj ustanovi dati zadatak da u prostoru današnjeg vrta osmisli neki atraktivni sadržaj, a urbanistima da krenu u izmjene prostornog plana grada u kojem će biti posebno označeni i izdvojeni prostori: zoološkog vrta i azila za životinje, pogotovo stoga jer Split nema veterinarsku stanicu za te svrhe.

Odgovarajući na primjedbe da je riječ o prikrivenoj namjeri gašenja Zoološkog vrta, koje su uglavnom dolazile od vijećnika HDZ-a, zamjenik Kovačević je kazao kako nigdje ne piše da se zatvara ZOO vrt. „Predlažemo cjelovito rješenje. Prostor je neuvjetan za razvoj ZOO vrta. Zato donosimo odluku da nađemo novi, adekvatan prostor i nakon čega bi počeli provoditi zaključak iz 2006. godine o zbrinjavanju životinja“, kazao je Kovačević.

Vijećnici su zadužili ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan na izradu stručne studije i prijedloga uređenja i unapređenja ukupnog područja Park-šume sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode na ukupnom zaštićenom području Park-šume, a posebno u odnosu na područje i lokaciju Prirodoslovnog muzeja i Zoološkog vrta. U toj studiji treba ponuditi više mogućih sadržaja uređenja u odnosu na područje postojeće lokacije Prirodoslovnog muzeja i Zoološkog vrta na Marjanu, a u okviru zakonskih mogućnosti te ona treba predstavljati stručnu podlogu i okvir za javnu raspravu i natječaj za uređenje sadržaja te lokacije.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba