index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva zidine

10. srpnja 2014. - Mimohod sjećanja na Srebrenicu 1995.

U povodu obilježavanja 19.obljetnice genocida nad Bošnjacima na području Srebrenice, danas je u organizaciji vijeća Bošnjaka Splita i Splitsko dalmatinske županije održan Mimohod 8372 u znak sjećanja na žrtve iz srpnja 1995. godine ...

2014_07_10_mimohod-8372.jpg ... koje su pobile srpske vojne snage pod zapovijedanjem generala Ratka Mladića.
U povorci od 200-tinjak građana koja je s Trga Republike (Prokurativa) išla Marmontovom, Ulicom kralja Tomislava, Hrvojevom ulicom te Rivom ponovo na Prokurative bio je i gradonačelnik Ivo Baldasar.
„Nije bilo za vjerovati da će se u Europi nakon Drugog svjetskog rata dogoditi ono što se zbilo u Srebrenici. Naša dužnost i obveza je odati počast žrtvama. Naša obaveza je i sjećanje kako se ista priča ne bi više nikada ponovila i da to upozorenje prenesemo budućim naraštajima“, gradonačelnik Baldasar.
Prema riječima čelnika bošnjačkih udruga riječ je o nastojanju da se javnost senzibilizira na velika stradanja Bošnjaka na području Podrinja 1995. godine, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Također i na sve žrtve proteklog rata.
„Ovo je druga godina za redom da organiziramo ovu kolonu sjećanja u Splitu. Naša djeca moraju znati što se dogodilo, da se to ne ponovi. Od 8372 ubijena, svi su Bošnjaci i jedan Hrvat, katolik ukopan sa svojim sugrađanima u Srebrenici. U petak je ukop 175 ubijenih, a najmlađa žrtva je imala tek 14 godina, sin jedinac. To su strašne sudbine i ovo što mi organiziramo tek je mali doprinos tom sjećanju i sućuti s njihovim majkama, kao i svim majkama koje su u ratu izgubile svoju djecu, jer sve majke jednako boluju u jednako plaču za svojom djecom“, rekao je predsjednik koordinacije bošnjačkih organizacija za grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju Kadro Kulašin.Broj 8372 u nazivu mimohoda se odnosi na broj ubijenih s preliminarnog popisa iako, iako se oko 12 tisuća osoba vode kao nestale. Riječ je o najvećem masovnom planskom ubojstvu u Europi nakon Drugog svjetskog rata u kojem su pobijeni Bošnjaci od 12 do 77 godina starosti.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba