index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - podrumi

9. svibnja 2014. - „Dom je tamo gdje je pjesma“

U povodu Dana Europe, Dana grada Splita i blagdana svetog Dujma večeras su na Rivi održani tradicionalni 4. Susreti kulturno-umjetničkih društava nacionalnih manjina grada Splita pod nazivom „Dom je tamo gdje je pjesma“.

2014_05_09_Mađarice_kolo.jpg U cjelovečernjem programu nastupila su dva mađarska te po jedno slovensko, srpsko, bošnjačko i makedonsko kulturno društvo. Prvi je nastupio Novi Mađarski Kulturni Centar, koji okuplja pripadnike mađarske nacionalnosti sa područja Splitsko-dalmatinske županije i njihove prijatelje. Program su izveli članovi folklorno-plesne skupine „Čardaš“ i mješovitog zbora „Viola“. Nakon njih nastupila je Splitsko dalmatinska udruga Demokratske zajednice Mađara Hrvatske putem mješovite pjevačke grupe „Danko Pišta“, koja je i izvela šest narodnih pjesama. Poslije njih je s mixom starogradskih i narodnih pjesama nastupilo Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“. Potom je nastupilo Slovensko kulturno društvo „Triglav“, predstavljeno Mješovitim pjevačkim zborom koji je otpjevao šest slovenskih i dalmatinskih pjesama. Program je nastavljen pjesmom Mješovitog pjevačkog zbora „Sevdah“ Kulturnog društva Bošnjaka „Preporod“, a već oduševljene građane, okupljene na Rivi dodatno su „zagrijali“ izvedbom šest sevdalinki. Na kraju dvosatnog koncerta nastupili su članovi zbora folklorne grupe Makedonskog kulturnog društva „Makedonija. Značajan doprinos koncertu dala je voditeljica zborova nacionalnih manjina Olga Barbir i voditeljica slovenskog zbora Tatjana Kurajica.

2014_05_10_Manjine_A.jpgSudionike koncerta pozdravio je i gradonačelnik Ivo Baldasar. Ovo je prekrasna pjesma naših sugrađanki i sugrađana. Treba vidjeti ovo bogatstvo koje imaju Split i Dalmacija. To su naši sugrađani, koji jesu Dalmatinci, ali pjevaju i neke drukčije pjesme i plesove, ali nas to sve skupa obogaćuje. To je ono što Split i Dalmacija jesu. Uvijek tolerantni i ljubazni prema svima i različita u svim komponentama. I ta različitost nas čini boljim i plemenitijim ljudima“, kazao je gradonačelnik zahvalivši izvođačima, ali i svima koji su ih došli poslušati.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba