index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.































main_galerija
Split - Pjaca

5. veljače 2014. - Grad Split će pomoći izgradnju kulturno duhovnog centra MPC u Zagrebu

Grad Split će u okviru svojih mogućnosti financijski i na druge načine pomoći izgradnju makedonskog kulturno duhovnog centra u Zagrebu. To je u razgovoru s protoprezbiterom i eparhijskim namjesnikom ...

2014_02_05_protoprezbiter.jpg ... Europske eparhije Makedonske pravoslavne crkve za Republiku Hrvatsku, Kirkom Velinskim, izjavio splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.
Riječ je o zdanju koje će se graditi na zagrebačkoj Knežiji i u okviru kojeg će biti i kapela za bogosluženje. Grad Zagreb je pronašao lokaciju površine 711 m2, kojeg je Makedonska pravoslavna crkva otkupila. Ukupni troškovi, zajedno s gradnjom iznosit će oko 9,5 milijuna kuna.
„To su objekti koji se ne grade za jednu generaciju. Oni učvršćuju temelje suradnje dviju država i naroda, ali su i od izuzetne važnosti za naše sugrađane Makedonce, kao i one koji su vezani uz Makedoniju, ili vuku makedonsko porijeklo. Stoga ideja gradnje nadilazi trenutni okvir krize, kojoj unatoč ćemo pronaći sredstva i načina, a sam iznos će ovisiti o našim financijskim mogućnostima. Mi ćemo pratiti projekt izgradnje Makedonske pravoslavne crkve i ako treba u više navrata pripomoći donacijom ili bilo kakvom drugom pomoći“, kazao je gradonačelnik Baldasar.
Protoprezbiter Velinski je rekao kako očekuje da će gradnja početi već u listopadu, pri čemu je izrazio iznimno zadovoljstvo odjekom u istovjetnim razgovorima u Zagrebu, Rijeci i Puli, gdje Makedonska pravoslavna crkva ima svoje župe u Hrvatskoj. On je podsjetio da MPC u Splitsko dalmatinskoj županiji ima 420 vjernika navevši da se obredi služe u samostanu Gospe od Anćela te se zahvalio na velikoj pomoći i podršci „katoličke braće, koji su nam besplatno ustupili svoje prostorije i crkve“. Uz gradonačelnika i protoprezbitera susretu su prisustvovali i pročelnik Ureda gradonačelnika Drago Davidović te Angel Mitrevski, član Savjeta za nacionalne manjine RH i predsjednik MKD Makedonija-Split, Živko Bogeski, predsjednik MPCO Sv. Naum Ohridski – Split, Venka Džanko, predsjednica Gradskog vijeća MNM za Grad Split i Vladimir Apostolski, županijski predstavnik Makedonske nacionalne manjine SDŽ.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba