index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - podrumi

15. siječnja 2014. - Svečani prijem povodom obljetnice međunarodnog priznanja RH

Povodom 22. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske od strane zemalja Europske unije i Međunarodne zajednice danas su u zgradi Gradske uprave  predsjednik Gradskog vijeća, Ćurković i zamjenik ...

2014_01_15_Prijem_za_Konzule.jpg ... gradonačelnika, Goran Kovačević održali su svečani prijem za članove splitskog Konzularnog zbora i predstavnike Vijeća nacionalnih manjina.

U prigodnom obraćanju Boris Ćurković prisjetio se riječi svoga profesora s Pravnog fakulteta Antuna Cvitanića koje je kazao 1971. godine studentima:
„Od dolaska Hrvata na ovo područje i formiranja srednjovjekovne države pa do 1971. godine možemo pratiti nit hrvatske državotvornosti. Ona je nekad bila široka poput rijeke, a nekad svedena na rječicu, ali od dolaska pa do danas, u političko-pravnom smislu nikad nije prekinuta“ citirao  je predsjednik Gradskog vijeća  riječi svoga profesora koje su mu se urezale u pamćenje.

Podsjetio je i da je tadašnja Europska zajednica tražila u jeku agresije 1992. godine da Hrvatska ispuni dodatne uvjete za međunarodno priznanje: poštivanje ljudskih prava, odricanje od sile i upotrebe sile i rješavanje svih sporova u skladu s poveljom UN-a.

„I te uvjete je država koja je bila u ratu ispunila. I zato zaista svi državljani naše domovine mogu biti iznimno ponosni.“, ustvrdio je Ćurković.
Za manjine je naglasio kako su prekrasan most između Hrvatske i zemalja iz kojih potječu.
U ime Konzularnog zbora zahvalila je Silvana Kondić, počasna konzulica Nizozemske i doajenka Konzularnog zbora. Prisjetila se još jednog velikog događaja vezanog za današnji datum, mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Riječ je uzeo i Marin Mrklić, počasni konzul Austrije koji je izrazio žaljenje što mu se gradonačelnik Ivo Baldasar nije javio prije odlaska u Beč, jer je uvjeren da bi posjet tada bio još kvalitetniji.
„Od 1993. do 2013. Austrija je uložila u Hrvatsku sedam milijardi i 300 milijuna eura. Nakon Austrije, najveći ulagač je Njemačka, pa Nizozemska. Prošle godine, austrijska ulaganja su iznosila svega pola milijuna eura, a da se vratimo u kolotečinu, očekujem da nam se daju naputci barem za našu regiju i da se aktivira bolja komunikacija između lokalne uprave i Konzularnog zbora.“, istaknuo je Mrklić.
U ime nacionalnih manjina skup je pozdravio Angel Mitrevski naglašavajući da su odnosi prema manjinama na visokom nivou. U Splitu su se, kaže, manjine dobro integrirale, a ne asimilirale.
Dogradonačelnik Goran Kovačević je istaknuo kako je posebno ponosan što se ove godine obljetnica priznanja slavi s Hrvatskom kao punopravnom članicom Europske unije.
„To je zajednica najrazvijenijih zemalja i postati članicom u tako kratkom vremenu za nas djeluje kao dug put, ali u povijesti je treptaj oka, kao i jedna sigurnost i garant opstojnosti“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika, Goran Kovačević.

Na upit medija o suradnji s Konzularnim zborom, Kovačević je kazao kako je nova Gradska uprava u kratkom vremenu primila nekoliko veleposlanika, te da je suradnja s konzulima također dobra, ali uvijek može biti bolja.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba