index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
siječanj
veljača
ožujak
travanj
svibanj
lipanj
srpanj
kolovoz
rujan
listopad
studeni
prosinac
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - ACY

Predstavljen projekt lokalnog partnerstva za zapošljavanje

Na tiskovnoj konferenciji danas je u Banovini predstavljen projekt „Cluster za društvene inovacije, razvoj i edukaciju lokalnog partnerstva za zapošljavanje“ čiji je nositelj udruga Zdravi grad, a partneri ...

2013_11_27_Pressica_A.jpg ... Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split, Grad Sinj, Javna ustanova RERA SD, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca, udruga Domine i učilište Virtus. Vrijednost projekta je 30.524 eura, od kojih je iz EU dobiveno 25.690 eura, a trajat će 18 mjeseci.

„Ne radi se o velikom iznosu, ali svaki uspješni projekt daje nam poticaj da nastavimo raditi dalje na privlačenju sredstava iz EU fondova“, kazao je zamjenik gradonačelnika, Goran Kovačević na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

Ovim se projektom, prema riječima Ranka Milića, gradskog vijećnika i predsjednika udruge Zdravi grad, povezao društveni, gospodarski i javni sektor kako bi se osmislili projekti za poticanje zapošljavanja.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u listopadu je bilo 45.975 nezaposlenih, što znači da svaki osmi nezaposleni stanovnik Hrvatske dolazi iz naše županije. Najviše nezaposlenih je sa završenom trogodišnjom srednjom školom, a prema dobi najviše ih je između 30 i 44 godine.
„Gospodarstvo, ali i drugi sektori trenutno nemaju ni kapital, ni znanje, a cilj ovog projekta je stvoriti udruženje da se na jednom mjestu može dogoditi kapacitet koji će povući sredstva i ostvariti sve ono što naša županija ima kao strateške ciljeve. Ljudi bježe iz naše županije jer nemaju sustav koji im omogućava realizaciju njihovih ideja. Ova mreža će im pomoći da ovdje ostvaruju svoje ideje, da se zaposle i ostanu ovdje“, rekao je Ranko Milić.
Cluster sada, kako je kazao, funkcionira kroz članarine, a dvoje zaposlenih se financira isključivo kroz usluge koje on nudi. Tu mogu dobiti informacije je li njihova ideja prihvatljiva za europske fondove ili kako je preoblikovati ako nije.

2013_11_27_Pressica_B.jpgDalje planiraju raditi na pripremi projekata, a desetak ih je u raznim fazama pripreme, planira se otvaranje prostora Clustera, dovršenje Strategije razvoja socijalnog poduzetništva te inkubacija tri pilot eko-društvena poduzeća u roku od 20 dana.
„U Clusteru trenutno imamo jednu zadrugu koja se bavi idejom okrupnjavanja ekoloških proizvođača na prostoru naše županije i šire, a žele stvoriti brend ekološke hrane za područje Hrvatske. U procesu imamo i nekoliko obrta koji su osnovani tijekom prošle godine, imamo i nekoliko mladih firmi na području kreativnih industrija koje su iskazale interes da se uključe. Cluster u prvom redu želi pomoći zapošljavanje najteže zapošljivih skupina, a nedavno nam je prošao jedan projekt za zapošljavanje žena u ruralnim krajevima kroz koji se potiče razvoj tradicijskih proizvoda i njihov plasman na turističko tržište koje vapi za ovakvim proizvodima“, tvrdi Milić.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba