index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
siječanj
veljača
ožujak
travanj
svibanj
lipanj
srpanj
kolovoz
rujan
listopad
studeni
prosinac
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Veslačka utrka - sv.Duje

Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja (16. rujna)

'Sačuvajmo našu atmosferu za buduće naraštaje' ovogodišnji je slogan pod kojim se obilježava međunarodni dan zaštite ozonskog sloja 16. rujna. Odlukom Ujedinjenih naroda od 19. prosinca 1994. godine, ...

2013_09_13_dnzos.jpg... a s ciljem naglašavanja važnosti provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj, 16. rujan je proglašen međunarodnim Danom zaštite ozonskog sloja. Od tada ovaj se dan obilježava na način da se promoviraju nacionalni i globalni napori za zaštitu ozonskog sloja.
Ovogodišnja tema 'Sačuvajmo našu atmosferu za buduće naraštaje' govori nam da ozonski sloj nije samo naš i nitko ga poslije nas neće trebati te naglašava našu ulogu (obvezu); kako kao pojedinca tako i zajednice u cjelini; da moramo učiniti nešto danas kako bi sačuvali ozonski sloj za one koji će doći poslije nas. Ovo je jedinstvena prilika za sve nas da učinimo nešto za spas ozonskog sloja i smanjimo utjecaj na promjenu klime. Kako bi se postigla dobrobit za ozonski sloj te spriječio negativni utjecaj na klimu, iznimno je važno za zamjenu koristiti nove tehnologije koje su i energetski učinkovitije. Ukidanje potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj jedinstvena je prilika za države kao i za pojedince da odabirom najnovijih tehnologija za zamjenu tvari koje oštećuju ozonski sloj reduciraju svoje i nacionalne troškove za energiju i povećaju dobrobit za klimu i ozon. Ovogodišnja tema posebno je značajna jer nas upozorava da moramo misliti na budućnost, a ne samo na sadašnjost.
Republika Hrvatska stranka je Montrealskog protokola od 1991. godine, te je prihvatila sve izmjene i dopune Protokola, a za provedbu ovog međunarodnog sporazuma nadležno je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode koje provodi niz aktivnosti vezanih uz zaštitu ozonskog sloja. Postupanje s ovim tvarima uređeno je Uredbom o tvarima koje oštećuju ozonski sloj i fluoriranim stakleničkim plinovima. Do danas je temeljem Nacionalnog programa za ukidanje potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj odobreno petnaest projekata od kojih je devet uspješno završeno. Tim projektima je ukinuta potrošnja klorofluorougljika (CFC), halona i metil bromida koji se u Hrvatskoj koristio u proizvodnji presadnica duhana. U tijeku je provedba projekta za ubrzano ukidanje potrošnje klorofluorougljikovodika (HCFC-a), čije ukidanje je planirano do ulaska RH u Europsku uniju, 26 godina prije roka određenog Montrealskim protokolom.
Uspostavljeni su Centri za prikupljanje, obnavljanje i oporabu kontroliranih i zamjenskih radnih tvari u Dugopolju, Zagrebu i Rijeci. Vezano za zbrinjavanje halona iz protupožarnih sustava i aparata uspostavljena je banka halona u Varaždinu. Za zbrinjavanje starih rashladnih i klimatizacijskih uređaja uspostavljen je sustav za prikupljanje te građani pozivom na besplatni broj telefona mogu naručiti besplatan odvoz od ovlaštenog skupljača.


Izvor: Ministarstvo zaštite okoliša i prirode
http://www.mzoip.hr/

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba