index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
siječanj
veljača
ožujak
travanj
svibanj
lipanj
srpanj
kolovoz
rujan
listopad
studeni
prosinac
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Tomića stina

Obilježen Dan antifašističke borbe

- Fašizam je jedno od najvećih zala čovječanstva. Bez obzira na naciju ili vjeru naši su se mladići, među prvima u Europi, uključili u borbu protiv fašizma i postavili su temelje ...

2013_06_21_antifasisti.jpg ... ne samo za razvoj tadašnje države već i za stvaranje nezavisne Hrvatske - istaknuo je gradonačelnik Ivo Baldasar na današnjem svečanom prijemu koji se povodom Dana antifašističke borbe održao u Muzeju grada Splita u organizaciji Grada Splita i splitske Udruge antifašista i antifašističkih boraca. U prigodnom govoru obećao je da će početi obnavljati uništena spomen obilježja NOB-a u Splitu.
Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca SplitaJosip Milat, kazao je da će ponovno uputiti zahtjev Gradu da neke ulice ili trgovi dobiju naziv u spomen na žrtve fašizma i Prvi splitski partizanski odred, a tražit će i da se na štandarcu na Pjaci dopiše datum oslobođenja Splita.
- Antifašizam nije ideološka niti neka politička opcija, to je humanistička civilizacijska tekovina koja označava sjećanje na najmračniju prošlost čovječanstva. To je borba protiv bilo kakvog oblika diskriminacije, protiv svega onoga što narušava ljudske slobode i prava čovjeka. Mi smatramo da svatko ima pravo kreirati svoj život onako kako želi, ne zanima nas tko će s kim u brak, tko je kakve vjere, boje kože ili nacionalnosti. Sloboda jednog pojedinca prestaje onda kada počne narušavati slobodu drugoga. Branitelji iz Domovinskog rata su također antifašisti, jer su ustali protiv agresije jednog naroda na drugi - kazao je prof. Josip Milat i 2013_06_21_vijenci.jpgnaglasio kako je Split bio okupiran, ali nikada pokoreni grad. Svečanom prijemu u Muzeju grada Splita prethodilo je polaganje vijenaca na Gradskom groblju Lovrinac i to ispred Spomen kosturnice borcima NOB-a, na Groblju branitelja Domovinskog rata te ispred Središnjeg križa. Uz predstavnike Grada Splita gradonačelnika Ive Baldasara, predsjednika Borisa Ćurkovića te zamjenika gradonačelnika Aide Batarelo i Gorana Kovačevića, vijence su položili i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, gradske i županijske udruge antifašista, Hrvatske ratne mornarice, Policijske uprave Splitsko-dalmatinske te predstavnici svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Nakon Lovrinca izaslanstvo Grada položilo je vijenac ispred Spomenika zatvaranim, prognanim, mučenim i streljanima u Ulici Domovinskog rata.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba