index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
siječanj
veljača
ožujak
travanj
svibanj
lipanj
srpanj
kolovoz
rujan
listopad
studeni
prosinac
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Sustipan /4/

Svjetski dan zaštite okoliša 2013.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja svake godine pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda. Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša naziva se Think-Eat-Save (Razmišljaj-Jedi-Čuvaj) ...

2013_06_05_dan-zastite-okol.jpg ... i posvećena je promoviranju svijesti o potrebi stvaranja što manje otpada, pogotovo otpada koji nastaje od odbačene hrane.
Razmišljaj-Jedi-Čuvaj je kampanja protiv otpada i gubitka hrane koja nas potiče da smanjimo stvaranje otpada od hrane, odnosno količinu neiskorištene hrane koja gubi prehrambena svojstva, ali i prestaje biti resursom koji se može obnoviti, naš foodprint.
Najmanje 1/3 svega što se uzgaja u svrhu prehrane na ovoj planeti se izgubi između mjesta proizvodnje i potrošača. To je etički, ekonomski i ekološki problem ogromnog gubitka energije, vode i gnojiva kao rezultat hrane koja je proizvedena, ali nikad nije pojedena.
Razvoj i napredak čovječanstva uzima svoj danak u uništavanju našeg okoliša (vode, tla i zraka). Sve je očitije da je potrebno pronaći mjeru u odnosu između razvoja i napretka društva i zaštite okoliša. Preko 90 % otpada može se uspješno reciklirati. Kada bi se ljudi odgovorno ponašali i razdvajali staklo, plastiku, papir i organski otpad i odlagali ga na za to predviđena mjesta, problem otpada bi bio sve manji problem.
Posljednjih godina obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša postalo je sve značajniji način podizanja svijesti u cijelom svijetu o nužnosti uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među najvažnije probleme današnjeg društva. Provode se mnoge aktivnosti diljem svijeta kojima se štiti okoliš kao što su educiranje stanovništva o značaju okoliša u našim životima, sadnja što više zelenila, pošumljavanje, čišćenje gradova i prirode, recikliranje otpada.
Za više informacija o aktivnostima povodom Svjetskog dana okoliša u svijetu posjetite: http://www.unep.org/wed/activities/ .

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba