index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
siječanj
veljača
ožujak
travanj
svibanj
lipanj
srpanj
kolovoz
rujan
listopad
studeni
prosinac
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - ACY

Split dobio Spomenik neovisnosti i prvom hrvatskom predsjedniku

U nazočnosti više tisuća sugrađana i istaknutih gostiju među kojima su bili Miroslav Tuđman, Ćiro Blažević i Jakov Sedlar, gradonačelnik Splita Željko Kerum svečano je u petak na Rivi otkrio Spomenik neovisnosti i prvom hrvatskom predsjedniku.

2013_05_17_Spomenik_Tuđmanu_D.jpg - Nije ga napravio ni Kerum ni Jure, nego svi vi! Tuđman je ovdje zbog vas, jer je stvorio branitelje i državu. Ako ga netko pokuša maknuti, opet  ste vi tu!– istaknuo je gradonačelnik Kerum iskazujući veliko zadovoljstvo što je za vrijeme njegovog mandata podignut Spomenik.
Nazočnima se obratio trener Ćiro Blažević koji je bio blizak prijatelj pokojnog predsjednika, dr. Franje Tuđmana.
- Imao sam privilegiju biti blizu predsjednika koji mi nije dao da se miješam u politiku. Rekao bi mi: nemaš pojma ni o nogometu, a o politici pogotovo. Split i Dalmacija su se ponovno probudili, osjetili su instinkt samoodržanja, pogotovo danas kada se država vodi na način gdje sumnjamo što će s nama biti sutra. Zahvalan sam Kerumu koji je imao kuražu, a drugi je nisu imali. Što Zagreb nije napravio spomenik?

2013_05_17_Spomenik_Tuđmanu_C.jpgDogradonačelnik Jure Šundov govorio je i kao umirovljeni brigadir hrvatske vojske koji je 1995. dočekao vlak slobode u Kninu.

- Samo je dr. Tuđman sa svojom vizijom uspio pomiriti sve Hrvate i uz pomoć iseljene Hrvatske stvoriti neovisnu državu. U našem gradu ima onih koji se trude na sve načine omalovažiti lik i djelo prvog hrvatskog predsjednika, no povijesna je činjenica da je Hrvatsku stvorio Franjo Tuđman i zato smo se odlučili na spomenik.

- Ovakav Tuđman se vratio među narod, dostojanstven, malo veći od prosječnog Dalmatinca, ima 2,62 metra. Siguran sam da će svi putnici namjernici shvatiti poruku kada ga vide zajedno s kockom, a nas branitelje podsjećat će na dane ponosa i slave.

2013_05_17_Spomenik_Tuđmanu_B.jpg- Drago mi je da si tu građanine Franjo! Neka Vas tu sa nama i neka nas tu sa Vama, prvi predsjedniče! Vrhovni zapovjedniče, s istim ponosom kao i 26. kolovoza 1995. godine u Kninu, prijavak podnosi umirovljeni brigadir Hrvatske vojske Jure Šundov u ime svih hrvatskih branitelja! – zaključio je dogradonačelnik svoje obraćanje okupljenom mnoštvu.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba