index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
siječanj
veljača
ožujak
travanj
svibanj
lipanj
srpanj
kolovoz
rujan
listopad
studeni
prosinac
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva zidine

Procesijom i misom proslavljen blagdan sv. Dujma

Svečanom procesijom i svetom misom na Rivi, koju je predvodio dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić, Splićani su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Dujma i Dan grada Splita.

2013_05_07_Procesija_004.jpg Okupljene vjernike, predstavnike Grada Splita i goste grada, koje ni kiša nije omela u misnom slavlju, na početku mise pozdravio je splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić istaknuvši kako slavlje svetoga Dujma povezuje sve građane, vjernike i ljude dobre volje u jednu obitelj.
Napominjući kako i danas u svakom čovjeku na svoj način u trajnoj napetosti živi mučenik Dujam i njegov krvnik Dioklecijan nadbiskup Barišić je kazao kako izbor između služenja, humanosti, vjere te s druge strane pohlepe, oholosti i vladanja nije uvijek lagan. Dujmovi humani izbori općeg dobra temelj su duhovnog i materijalnog napretka i socijalne pravde - poručio je msgr. Barišić.
Msgr. Uzinić je, osvrćući se u propovijedi na sadašnje vrijeme, upozorio kako je uzaludno vjernicima upirati prstom u Dioklecijana, grubi sekularizam već se trebaju okrenuti prema sebi samima i iskreno se upitati je li problem u njima i ne događa li im se to što se događa zato što su neaktivni, nečujni, što su se povukli i strah ih je izreći tko su i kome pripadaju. „Ne budimo zabrinuti za kesu, za torbu, za obuću – sve su to simboli potrošačkog društva u kojem živimo i u kojima vidimo najvišu vrijednost kojoj je sve podloženo, nego idimo pred Isusom u svoje obitelji, škole, društvo, Crkvu, budimo donositelj Kristovog mira u ovaj nemirni svijet, Kristove nade u svijet beznađa, Kristove ljubavi u svijet mržnje“ - poručio je msgr. Uzinić.
Nakon mise na splitskoj ribarnici podijeljeno je oko 4000 porcija peneta s teletinom koju su za Splićane i njihove goste, a uz financijsku potporu Grada, pripremili kuhari SKMER-a. Proslava Dana grada nastavljena je poslije podne tradicionalnom tombolom, a završila je vatrometom i koncertom kaštelanske klape Cambi, Lidije Bačić i Mladena Grdovića.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba