index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
siječanj
veljača
ožujak
travanj
svibanj
lipanj
srpanj
kolovoz
rujan
listopad
studeni
prosinac
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - doček Gorana Ivaniševića

Otvoren moćnik svetog Dujma

Tradicionalnim činom otvaranja moćnika sv. Dujma u splitskoj prvostolnici označen je početak glavnog dijela proslave ovogodišnje Sudamje. Otvorili su ga prepozit Metropolitanskog kaptola u Splitu ...

2013_05_07_Mocnik_02.jpg ... Nediljko Ante Ančić i gradonačelnik Splita Željko Kerum.
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodio je svečanost otvaranja moćnika i svečanu Večernju te se tom priliko obratio okupljenima.
„Ovoga svjedoka vjere slavimo u godini vjere na osobit način moleći ga da nas učvrsti u vjeri. Vjera je jedno od najvećeg blaga kojega čovjek može imati. To je dar Božji. Stoga je danas važno vidjeti sebe u tom Božjem poslanju, propitati svoju vjeru koja ne će bježati iz ove stvarnosti, koja neće ići agresivno prema ovom svijetu nego vjera koja će biti otvorena kršćanski i evanđeoski prema svakom čovjeku. Molimo našega zaštitnika za čvrstinu i uvjerljivost naše vjere da bi kao kršćani bili uvjereni i vjerujući da nam drugi mogu vjerovati. Molimo Boga po zagovoru sv. Dujma da nam umnoži vjeru da bi ona bila hrabrija, prepoznatljivija i životnija“, poručio je nadbiskup Barišić.
Prigodnu riječ okupljenima je uputio i prof. dr. don Ante Mateljan, kanonik Metropolitanskog kaptola u Splitu koji se u svojoj meditaciji priupitao što nam je zapravo ostalo od svetog Dujma?
„Ostala je nepromijenjena i oholost vladara koji umišljaju da imaju pravo sebe proglasiti gospodarima života i smrti, a Boga i njegov zakon ukloniti iz života ljudi", primijetio je Mateljan, no dodao je kako je ipak ostala i zajednica Kristovih vjernika, živa Crkva koja je prisutna unatoč svim nedaćama povijesti i unatoč svim slabostima i grijesima. Misnom slavlju, osim gradonačelnika Keruma, prisustvovala je i predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba