index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
siječanj
veljača
ožujak
travanj
svibanj
lipanj
srpanj
kolovoz
rujan
listopad
studeni
prosinac
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split_Riva_3

Splitski Makedonci proslavili 8. rujna, Dan neovisnosti Makedonije

U povodu Dana nezavisnosti Republike Makedonije, pripadnici makedonske nacionalne manjine u Splitu organizirali su u Europskom domu prigodnu svečanost.

2012_09_09_Makedonci.jpg „Mi manjinci, ako se uopće tako možemo nazvati, u Splitu i Hrvatskoj se nemamo na što požaliti“, kazao je Angel Mitrevski, predsjednik Makedonskog kulturnog društva „Makedonija“ iz Splita, koje je uz splitsko Vijeće makedonske nacionalne manjine i Makedonsku pravoslavnu crkvenu općinu Sv. Naum Ohridski i organiziralo proslavu.

On je istaknuo da su Hrvatska i Makedonija zemlje vezane dugim i čvrstim prijateljskim sponama. „Stoga mi splitski Makedonci imamo dvije velike ljubavi. Ljubav prema zemlji naših predaka te ljubav prema Hrvatskoj u kojoj ostvarujemo puninu života“, rekao je Mitrevski.

Predsjednik županijskog vijeća makedonske nacionalne manjine Vladimir Apostolski je, dajući kratki povijesni pregled osamostaljivanja Makedonije, posebno istaknuo ulogu njenog prvog predsjednika Kire Gligorova. „Ovogodišnji jubilej posvećujemo predsjedniku Gligorovu, koji je svojim djelima zadužio cijeli makedonski narod. Njegova je knjiga 'Makedonija je sve što imamo' za Makedonce druga Biblija. Naš nas je veliki vizionar napustio, ali su zato ostala njegova, u prvom redu samostalna država Makedonija“, rekao je Apostolski.

Proslavi su, uz splitske Makedonce, prisustvovali njihovi prijatelji i prijatelji Makedonije, predstavnici drugih manjina, te brojni gosti, među kojima i pročelnica Ureda splitskog gradonačelnika Ivana Viđak Bjedov i dožupan Visko Haladić, koji su istaknuli da su i grad i županija uvijek otvoreni spram svojih sugrađana, koji se nikada ne bi smjeli osjećati u Splitu i Hrvatskoj kao manjinski narod.

Svečanost su pjesmom uveličali i primadona Makedonske opere Deshire Ahmeti Krliju, koja je svojim glasom, uz glazbenu pratnju supruga Ariana Krliju, oduševila okupljene domaćine i goste, koji su potom nastavili slavlje uz pjesmu i kušanje makedonskih specijaliteta.

Inače, na sam dan nezavisnosti, 8. rujna, članovi MKD „Makedonija“ sudjelovali su u provedbi najveće ovogodišnje humanitarne akcije u Splitu. Riječ je o akciji Udruge „Most“ - „O la, la 365 večera“ za beskućnike, za koje su splitski Makedonci pripremili prigodnu makedonsku večeru.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba