index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
siječanj
veljača
ožujak
travanj
svibanj
lipanj
srpanj
kolovoz
rujan
listopad
studeni
prosinac
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - ACY

Izložba fotografija „Srebrenički inferno“ otvorena u Europskom domu

Zamjenik splitskog gradonačelnika Jure Šundov večeras je u Europskom domu otvorio izložbu fotografija „Srebrenički inferno“, koja je postavljena u povodu 17. godišnjice zločina na području Srebrenice, kada su pripadnici ...

2012_07_10_Kula.jpg ... Vojske Republike Srpske, zajedno sa srpskim paravojnim formacijama ubili više od 8500 Bošnjaka. Riječ je o najvećem zločinu u Europi nakon Drugog svjetskog rata, izvršenom 1995. godine, kojeg je sud u Haagu okvalificirao genocidom.

„Srebrenica je zadnja opomena civiliziranom svijetu. Ne Balkanu, ne Europi, nego svima na kugli zemaljskoj. Nitko nema pravo žrtve Vukovara, Škabrnje, Srebrenice i drugih stratišta, stavljati pod tepih, omalovažavati, zaboravljati. Svatko od nas tko živi i tko se osjeća čovjekom ima obavezu govoriti i opominjati da se to nikada više nigdje na svijetu ne ponovi. Svakog normalnog čovjeka na svijetu Srebrenica ujedinjuje u boli. Uvijek sam se pitao: što je bilo u glavama tih ljudi, otkud je došlo to zlo da su mogli učiniti to što su učinili, da su odvojili mušku djecu, djedove, očeve, braću i da su ih bezdušno masakrirali i strijeljali. Gdje su sve one povijesne opomene, svi oni Mauthausen, Auschwitzi, Jasenovci i druga stratišta. Zašto nisu o tome mislili, što je okrenulo njih da su mogli učiniti takvo zlo“, kazao je zamjenik Šundov, ocijenivši kako se nije smjelo dogoditi to što se dogodilo. „Obranom istine o Srebrenici branimo budućnost suvremenog i civiliziranog svijeta. Nema tih riječi kojima se može dati utjeha onima koji su izgubili svoje muževe, braću i sinove u Srebrenici. U tom smislu pozivam sve sudionike ove izložbe da sa dužnom pažnjom i pijetetom pogledaju fotografije, da pričamo onima koji ih nisu vidjeli i da ih educiramo da se ovako nešto nikada i nigdje u svijetu ne dogodi“ kazao je zamjenik Šundov.

Izložba se sastoji od 22 eksponata i dio je stalnog postava Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine, a u Splitu je u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Splita izložena u sklopu manifestacije „Da se nikada ne zaboravi Srebrenica“. Izložba je organizirana uz podršku Grada Splita i suorganizaciju Vijeća Bošnjaka Splitsko  dalmatinske županije, UBBDRH grada Splita i županije, KDB „Preporod“ Split, BNZH grada i županije te Islamske zajednice Split, a u suradnji s Arhivom FBIH.
Otvaranju izložbe su uz brojne građane prisustvovali i Adamir Jerković, direktor Arhiva FBIH, saborski zastupnik bošnjačke nacionalne manjine Nedžad Hodžić, prof. dr. Mirjana Nazor, novinar Predrag Lucić, koji su ujedno sudjelovali na okruglom stolu „Zločin u Srebrenici“, na temu pokajanja, oprosta i suživota na prostorima BiH, koji je održan nakon otvaranja izložbe.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba