index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
siječanj
veljača
ožujak
travanj
svibanj
lipanj
srpanj
kolovoz
rujan
listopad
studeni
prosinac
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - sfinga

Splitu treba strategijski pristup razvoju turizma

Predavanjem na temu „Kakav turizam želimo u Splitu?“, koje je održala prof.dr.sc. Lidija Petrić, s Ekonomskog fakulteta u Splitu, nastavljen je ciklus javnih tribina koje pod zajedničkim nazivom: „Od palače do boljeg grada“, ...

2012_05_21_tribina-turizam.jpg ... organizira Znanstveni tim gradskog Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita i Plana upravljanja podrumima Dioklecijanove palače, u sklopu priprema za njegovo donošenje. Predavanju, održanom u Otvorenom pučkom učilištu Split, uz brojne građane, predstavnike nevladinih organizacija uključenih u ovaj projekt, sveučilišne profesore, studente i arhitekte, prisustvovali su i zamjenica splitskog gradonačelnika Anđelka Visković te direktor Turističke zajednice grada Splita.
Polazeći od definicija: što je turizam i tko su turisti te tražeći uzroke gospodarskog i općeg kolapsa u društvu, profesorica Petrić je postavila ključna pitanja koja bi trebala pomoći u sagledavanju budućeg razvoja Splita u općem te u smislu turističke destinacije. Tako se zapitala može li turizam pomoći izlječenju splitskog gospodarstva ukazavši na jednu od premisa, a to je sprega turizma s kulturom. Niječno je odgovorila na pitanje je li postojeći model razvoja turizma kompatibilan s tim ciljem, ustvrdivši da je on još uvijek sezonskog tipa. Ne protiveći se kruzing turizmu ukazala je na potrebu njegove stroge kontrole, kao i na nedovoljnu iskoristivost postojećih smještajnih kapaciteta, pri tom ocijenivši da je prometna infrastruktura usko grlo razvoja te da ne postoji strategijski pristup razvoju turizma. Sudjelujući u širokoj raspravi, zamjenica Visković je istaknula problem neimanja kontinuiteta u slijeđenju donesenih dokumenata, ukazavši na problem da mnogi doneseni i plaćeni planovi u evidencijama jednostavno nema, zbog čega svi kreću iz početka. „Ujedno, Split je i na nacionalnom planu dugo dozvoljavao da ga se potiskuje. Zbog toga smo krenuli drugim smjerom i okupili predstavnike Grada, Sveučilišta i građana s namjerom da napravimo kvalitetan dokument, koji će biti referentan i za one koji će ubuduće obnašati vlast u gradu“ kazala je zamjenica Visković. U raspravi je još ukazano na potrebu snažnijeg educiranja građana o mogućnostima razvoja, jer je ona pretpostavka za upravljanje gradom. Nadalje, da je Split neplanski deindustrijaliziran, ali i da je „lažni grad“. Također, da Splitu treba kongresno koncertna dvorana te da se snažnije treba okrenuti prema vlastitom brendiranju kao grada pogodnog za razvoj kongresnog turizma.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba