U Gradskoj knjižnici otvoren „Europski kutak“

U povodu Dana Europe u Gradskoj knjižnici „Marko Marulić“ otvoren je „Europski kutak“ - čitaonica u kojoj će se moći čitati novine nacionalnih manjina koje se tiskaju u Republici Hrvatskoj te publikacije koje se bave ...

2012_05_09_europski-kutak.jpg ... položajem nacionalnih manjina u RH.
Čitaonica je otvorena uz prisutnost Angela Mitrevskog, člana Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Ivane Viđak Bjedov, pročelnice Ureda splitskog gradonačelnika, ravnateljice knjižnice Elli Pecotić te građana i pripadnika nacionalnih manjina koji žive u Splitu.
Zahvaljujući se Angelu Mitrevskom na ideji i inicijativi te ravnateljici Pecotić na realizciji, pročelnica Viđak Bjedov kazala je kako su u Gradskoj upravi posljednjih godina uspostavljeni dobri odnosi s nacionalnim manjinama te se ulaže napor za još veće poboljšanje tog odnosa. „Uvijek ima prostora za poboljšanje, ali se nadamo da smo na dobrom putu da prepoznamo potrebe i želje manjina. U tom smislu, iako je ovaj kutak prvenstveno namijenjen pripadnicima manjina, on je namijenjen i građanima Splita, koji će se na taj način moći bolje upoznati s tim kako žive manjine u Hrvatskoj“ kazala je Viđak Bjedov pozvavši tako i građane Splita u „Europski kutak“.
„Do ideje o osnivanju ovog kutka došlo je spontano. Kao član Savjeta za nacionalne manjine sam u prilici da svakodnevno i periodično dobivam izdanja nacionalnih manjina, ovisno o ritmu kako ih one publiciraju. S obzirom da ih ne mogu sve pročitati, a i ne znam sve jezike došao sam do zaključka da je najbolje da se ove publikacije, tiskane sredstvima proračuna RH, približi svim pripadnicima nacionalnih manjina te ostalim građanima. Vjerujem da će tako svi oni moći dobiti informacije što se zbiva u djelovanju i životu nacionalnih manjina na cijelom prostoru Hrvatske. Ujedno, i na ovaj način pokazujemo da Hrvatska prema manjinama ima pozitivan stav i da će takav odnos biti zadržan i kada iduće godine uđemo u Europsku Uniju“ rekao je Angel Mitrevski, zahvaljujući Gradu Splitu i ravnateljici Pecotić na pomoći u realizaciji ideje.
„Ovo je za Split važan događaj, kada se promovira još jedan sadržaj namijenjen prvenstveno pripadnicima nacionalnih manjina, ali i građanima Splita, a koji predstavlja nastavak projekata knjižnice koji se godinama ostvaruju na temu drugih i drugačijih jezika i kultura“ kazala je ravnateljica Pecotić zahvaljujući gospodinu Mitrevskom na inicijativi te Gradu Splitu na podršci u realizaciji ovoga projekta.
2012_05_09_europski-kutakA.jpgU „Europskom kutku“ moći će se na čitanje dobiti 20-tak glasila nacionalnih manjina („La vocce del popolo“ - Unija Talijana RH; „Makedonski glas“ – Zajednica Makedonaca u RH; „Novi odmev“ – Slovenski dom Zagreb; „Novosti“ - Srpsko narodno vijeće Zagreb; „Magyar naplo“ Savez mađarskih udruga B.Manastir; „Uj Magyar kepes ujsag“ Demokratska zajednica Mađara RH; „Jednota“ - Češka obec Daruvar; „Planika“ – SKD „Triglav“ Split; „Panorama“ – Unija Talijana RH; „Izvor“ – Srpska manjina – Vukovar; „Vjenčić“ – Savez Rusina i ukrajinaca RH; „Arcobaleno“ – Unija Talijana RH; „Vjesnik“ – Ukrajinska Zajednica u RH; „Pramen“ – Slovačka manjina u RH; „Bijela pčela“ – SKD „Prosvjeta“ Rijeka; „Informatori“ – Zajednica Albanaca u RH; „Kopernik“ – Poljska manjina u RH; „Rodna reč“- Bugarska manjina u RH; „Sabah info“ Bošnjačka nacionalna manjina u RH); „Nova dumka“ - Savez Rusina i Ukrajinaca; „Romano čaćipe“, časopis Roma u RH; „Manjinski forum“, glasilo Savjeta za nacionalne manjine u RH te „Bilten“ Instituta STINA-e o pitanjima problematike nacionalnih manjina u RH.Omogućavanjem dostupnosti novih časopisa ujedno je obogaćen i Odjel periodike koji je do sada brojao 77 naslova do sada dostupnih građanima na uvid i čitanje.

 
 
Posljednja izmjena: 14.5.2012