index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
siječanj
veljača
ožujak
travanj
svibanj
lipanj
srpanj
kolovoz
rujan
listopad
studeni
prosinac
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva zidine

Primanje u povodu obljetnice priznanja Republike Hrvatske

U povodu 20. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, Nevenka Bečić, predsjednica Gradskog vijeća grada Splita, zajedno sa zamjenicima splitskog gradonačelnika Anđelkom Visković i Jurom Šundovom, ...

2012_01_13_prijem-konzuli-m.jpg ... primila je predstavnike konzularnog zbora u Splitu te predstavnike vijeća nacionalnih manjina s područja grada Splita.
„Čast mi je i zadovoljstvo što ćemo se zajedno prisjetiti datuma koji je zlatnim slovima upisan u povijest hrvatskog naroda“ rekla je predsjednica Bečić, naglasivši da su tog 15. siječnja 1991. godine ostvarene tisućljetne težnje hrvatskog naroda za samostalnom državom, podsjetivši da je tada trećina hrvatskog teritorija bila okupirana od agresorske vojske i parasrpskih postrojbi. „Danas ne možemo da se ne sjetimo branitelja i predsjednika Franje Tuđmana, koji su svojom krvlju doprinijeli stvaranju države. Također, ne možemo, a da se ne ponosimo što smo pripadnici hrvatskog naroda i države koja je nastala na demokratskim načelima, putem kojih čuvamo neovisnost i suverenitet. Ona je potom zahvalila članovima zbora i manjinama na doprinosu u ostvarenju nezavisnosti, što su pridonijeli širenju istine o Hrvatskoj i bili most u ostvarenju njene neovisnosti.
U ime gradonačelnika, zamjenika i članova Gradske uprave, predstavnicima zbora i manjina zahvalila je i zamjenica Visković. „Hvala svima koji su doprinijeli da danas možemo ponosno slaviti obljetnicu priznanja“ kazala je Visković rekavši da su konzuli izravne poveznice Splita sa zemljama koje predstavljaju, a nacionalne manjine bogatstvo grada Splita.

U ime konzularnog zbora okupljene je pozdravila Silvana Kondić, počasna konzulica Kraljevine Nizozemske i doajenka zbora. Ona je istakla da bi građani Hrvatske trebali biti ponosni na priznanje Hrvatske. „Dodatno je zadovoljstvo jer je 9. prosinca 2011. godine potpisan pristupni ugovor. Vjerujem da će građani Hrvatske znati prepoznati prednosti ulaska u EU, gdje Hrvatska povijesno i kulturološki pripada. U tom hodu konzuli su odigrali značajnu ulogu i na njih treba računati i u buduće“ rekla je Kondić.
U ime manjina čestitku i pozdrave uputio je Angel Mitrevski, član Savjeta za nacionalne manjine RH, koji je istakao i da su brojni pripadnici nacionalnih manjina dali nemali doprinos, pa i svoje živote u cilju osamostaljivanja Hrvatske. „Mi pripadnici manjina smo Hrvatsku prihvatili kao svoju domovinu i zajednički dom svih nas. Drago mi je da su manjine prepoznate kao bogatstvo grada Splita, koji nas podržava u našim brojnim manifestacijama. Na taj način se manjine osjećaju ravnopravnim, ali ne i asimiliranim građanima“ kazao je Mitrevski izrazivši uvjerenje da će suradnja i u 2012. godini biti na visokoj razini. Čestitao je predsjednici Bečić i gradonačelniku Željku Kerumu na izboru u Sabor, dodavši kako se nada da će to biti i dvije ruke više za nacionalne manjine.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba