index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
siječanj
veljača
ožujak
travanj
svibanj
lipanj
srpanj
kolovoz
rujan
listopad
studeni
prosinac
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - ACY

U Kinoteci održana projekcija filma „Konvoj Libertas“

Zamjenik splitskog gradonačelnika Jure Šundov prisustvovao je danas u Kinoteci „Zlatna vrata“ projekciji dugometražnog dokumentarnog filma „Konvoj Libertas“ autora Aleksandra Črčeka, Marina ...

2011_12_12_Konvoj_Libertas.jpg ... Marušića i Staše Čelana.
Projekcija filma, koji je snimljen i uz potporu grada Splita, održana je u povodu 20. godišnjice plovidbe konvoja brodova prema opsjednutom Dubrovniku, koji su pod organizacijskim imenom „Konvoj Libertas“ 30. listopada 1991. godine probili blokadu grada i uplovili u dubrovačku luku. U 67 minuta filma daje se prikaz okolnosti u kojima je konvoj organiziran, kao i slijed događaja, od ideje do ostvarenja i povratka u Zagreb njegovih sudionika, gdje je priča ispričana samo slikom i riječima njegovih sudionika, kao i samih Dubrovčana.
„U posljednje vrijeme smo obilježili mnogo prigodnih obljetnica, kako to vrijeme ne bi palo u zaborav. Trebamo pisati svoju povijest, kako nam je ne bi pisao netko drugi. U tome i jeste važnost ovog filma jer u njemu svjedoci povijesti govore o tome kako su se osjećali u to vrijeme. Konvoj je bio velik brojem, ali i porukom. Kada se zna kolikom je silom raspolagala JNA onda se može vidjeti kolike su bile snaga i hrabrost onih koji su bili u konvoju. I zato zaslužuju neizmjerno hvala“, rekao je zamjenik splitskog gradonačelnika, čestitajući autorima filma i zahvaljujući svim sudionicima konvoja. Govoreći o tome da je konvoj bio jedinstveni primjer građanske inicijative nenasilnog suprotstavljanja ratu, Slobodan Lang, jedan od organizatora konvoja je kazao kako to nije bio konvoj koji je probio blokadu nego je on oslobodio Jadran. „Konvoj je u Splitu postao flota i on predstavlja najveći uspjeh nenasilja u Europi u 20. stoljeću. Njime je Jadran nenasilno oslobođen po uzoru na Gandhijev „ marš soli“ rekao je Lang, posebno zahvalivši bivšim predsjednicima države i vlade Stjepanu Mesiću i Franji Greguriću što su se tada, kao najviši predstavnici vlasti, priključili konvoju.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba