Vijeća nacionalnih manjina dobila prostore

Zamjenik splitskog gradonačelnika Jure Šundov danas je na prigodnoj svečanosti predsjednicima vijeća srpske i makedonske nacionalne manjine te predstavniku mađarske nacionalne manjine predao rješenja ...

2010_12_12_manjine.jpg ... i ključeve novih prostora za rad.
„Hrvatsku državu ne treba praviti samo sa Hrvatima. Svaki narod mora biti ponosan da u sastavu svoje države ima druge narode i kulture. Moramo poticati različitost, da svatko bude ono što jest, da pripadnici nacionalnih manjina znaju i tko su i odakle potiču. Svi pripadnici nacionalnih manjina su bogatstvo Splita. To govorim i u ime gradonačelnika i u mandatu ove vlasti nacionalne manjine će imati našu punu potporu. Hrvatska je svima nama domovina i nacionalne manjine u njoj trebaju ostvariti sva prava. Mogli smo naći izgovore da odgodimo otvaranje ovih prostora, pozivajući se na krizu, ali to nismo učinili. Nadam se da ćete u ovim prostorima njegovati vašu kulturu i običaje i da ćete nas pozivati u svakoj prigodi, a mi ćemo biti vjetar u vaša jedra“ rekao je dogradonačelnik Šundov obraćajući se predstavnicima manjina, kao i građanima koji su se okupili u novootvorenim prostorima.
U ime vijeća Makedonaca zahvalila je njihova predsjednica Venka Džanko, u ime VNM Srba Miroslav Jovičić, a u ime mađarske nacionalne manjine Ištvan Kolar. Svi su oni izrazili izuzetno zadovoljstvo i zahvalnost gradonačelniku Željku Kerumu i aktualnoj vlasti što je na kvalitetan način riješeno pitanje prostora u kojima će ubuduće djelovati. Njihova ocjena je jedinstvena kako je riječ o povijesnom danu za nacionalne manjine u Splitu te su izrazili uvjerenje da će ovi prostori biti na korist i drugim građanima Splita. „Moramo biti svjesni da smo nacionalne manjine, ali smo i građani Splita i mi ćemo se stoga, zajedno s ostalim Splićanima, boriti za interese našeg grada“ rekao je Miroslav Jovičić.Riječ je o prostoru koji se nalazi na dvije adrese. Vijeće Srba je dobilo prostor na adresi Mažuranićevo šetalište 8, a ostala na adresi Mažuranićevo šetalište 8a, ukupne površine 318 m2. Grad Split je u uređenje i opremanje prostora uložio 420 tisuća kuna. Tako danas sva vijeća, uz ono Bošnjaka i Slovenaca imaju svoje prostore. Predstavnici Vijeća Crnogoraca su na svečanosti odbili preuzeti prostor, ocijenivši da površinom ne zadovoljava njihove zahtjeve te će ostati djelovati u dosadašnjem prostoru.

 
 
Posljednja izmjena: 13.1.2012