index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
siječanj
veljača
ožujak
travanj
svibanj
lipanj
srpanj
kolovoz
rujan
listopad
studeni
prosinac
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split_Sustipan_3

Split na Prokurativama proslavio 15 godina od „Oluje“

Mimohodom branitelja s ratnim ...

2010_08_04_Riva_A2.jpg... zastavama, u predvečerje praznika, preko Rive do Prokurativa te svečanošću na samom Trgu Republike, grad Split, njegovi branitelji i građani, proslavili su Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan branitelja i 15. obljetnicu vojno redarstvene operacije „Oluja“.

Prigodnom izložbom u Društvu hrvatsko francuskog prijateljstva te misom za Domovinu počeo je popodnevni program obilježavanja praznika i obljetnice „Oluje“. U 19,00 sati od ulaza u podrume Dioklecijanove palače, počeo je mimohod branitelja sa zastavama splitskih ratnih postrojbi. Na čelu kolone, u kojoj su bili i splitski gradonačelnik Željko Kerum te župan Ante Sanader, kao stjegonoše zastave Republike Hrvatske, koračala su djeca poginulih branitelja, praćena kliškim uskocima u tradicionalnim odorama.

2010_08_04_Prokurative_B.jpgZastavnici u pratnji zapovjednika, odnosno dozapovjednika postrojbi, na Prokurative su donijeli i poboli na binu ratne zastave: 4. brigade ZNG-a “Pauci”, 6. domobranske pukovnije, 114. brigade, 141. brigade, 158. brigade, HRM-a, 9. Srednjodalmatinske bojne HOS-a, 53. bojne mornaričko-desantnog pješaštva, 73. bojne vojne policije, 204. PZO-a, PU SD, specijalci “BATT”-a, te kao gostiju Bojne „Frankopan“ Glavnog stožera. Voditelj programa, istaknuti glumac, Čedo Martinić, pritom je pročitao kratke povjesnice svake postrojbe.

2010_08_04_Prokurative.jpgNakon intoniranja himne prisutne branitelje, članove njihovih obitelji i obitelji poginulih branitelja te ostale goste pozdravio je gradonačelnik Kerum. On se zahvalio braniteljima i pokojnom predsjedniku Franji Tuđmanu što su stvorili hrvatsku domovinu i omogućili da u njoj hrvatski građani slobodno grade svoju budućnost. Napominjući da mu je neugodno govoriti braniteljima, jer sam nije bio aktivni branitelj, iako su to bili njegov brat i rođaci, on je pozvao branitelje da ne dozvole da ih dijele na „logističare i branitelje s prve crte bojišnice“. On je izrazio nadu da će se uskoro iznjedriti jedan vizionar, kao što je to bio predsjednik Tuđman, koji će zemlju izvući iz gospodarske krize.

Potom je pukovnik Ivan Mršić, pripadnik 4. gardijske brigade, pročitao povjesnicu „Oluje“, a voditelj Martinić je pročitao zapovjedi generala Ante Gotovine. Prikazan je i  film Jakova Sedlara: „Haag, EU ili Hrvatska tugo moja“, a istovremeno je počela podjela hrane i pića. Po završetku filma održan je koncert splitskog sastava „Ćelija 23“. U 23,00 sata svečanost je završena velikim vatrometom.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba