index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
siječanj
veljača
ožujak
travanj
svibanj
lipanj
srpanj
kolovoz
rujan
listopad
studeni
prosinac
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split_Sustipan_3

Split dobiva svoj leksikon 2012. godine

Grad Split će, kao drugi grad u Hrvatskoj,

2010_08_04_Press_Matosic_B.jpg... 2012. godine dobiti svoj leksikon. To je izrečeno danas na konferenciji za novinare, u povodu potpisivanja ugovora, kojim je obitelj pokojnog profesora Jerka Matošića, idejnog začetnika leksikona, prodala autorska prava gradu Splitu, pri čemu će Književni krug Split i Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“ biti realizatori tog velikog projekta.

U ime grada obitelji Matošić je zahvalila zamjenica gradonačelnika Anđelka Visković, odavši priznanje i svima onima koji su sudjelovali u dosadašnjoj fazi realizacije ovog projekta. Ističući da je riječ o kapitalnom djelu, stvaranom godinama, ona je kazala kako je u biti riječ o poklonu obitelji gradu, s obzirom da će se otkup autorskih prava u tri godišnje rate obitelji isplatiti po 200.000 kuna. Predsjednik Književnog kruga, akademik Nenad Cambi je zahvalio gradu što je osigurao otkup prava jednog tako golemog djela. Napominjući da su pokojnom profesoru Matošiću mnogi splitski intelektualci pružali pomoć u realizaciji projekta on je izrazio žaljenje što profesor Matošić nije uspio završiti do kraja svoje djelo.

Ravnatelj u Leksikografskom zavodu, Bruno Kragić je zahvalio gradu što je prihvatio ovaj projekt koji će predstavljati trajni spomen o Splitu, napomenuvši da se bez sudjelovanja lokalne zajednice ovakav projekt ne može kvalitetno realizirati. U Zavodu će se uraditi redaktura, lektura i grafička obrada te tiskanje leksikona. Prema Kragićevim riječima riječ je o cca 2100 jedinica koje obuhvaćaju biografije, institucije, pojmove od početka osnivanja grada. U prvom dijelu će biti najznačajniji Splićani, neovisno jesu li rođeni u gradu, već će kriterij biti doprinos Splitu. U drugom dijelu će biti podaci vezani uz predjele, ustanove, institucije, umjetnost, novinarstvo, časopise i drugo. Materija će vjerojatno biti obrađena u 70 do 80 tisuća redaka, a ugovorom je predviđeno da tiskanje bude završeno 2012. godine.

2010_08_04_Press_Matosic_A.jpgSupruga pokojnog profesora, Anka Matošić, zahvalila je gradu i brojnim prijateljima koji su pomogli da do realizacije ovog projekta dođe. Podsjećajući na djelo plod višegodišnjeg rada, kojeg je pokojni Jerko radno nazvao Thesaurus Spalatensis, ona je kazala kako je potpisivanje ugovora značajan kulturološki događaj za Split, ali i za obitelj Matošić.

 

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba