index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - sfinga

U  Zagrebu predstavljen projekt „ Moj zlatni Split“

Na konferenciji "Živjeti starost. Izazov za pojedinca, obitelj i društvo" koja se od 1. do 3. listopada održava u Zagrebu, Grad Split predstavio je projekt "Moj zlatni Split" čiji je cilj pružanje potpore sugrađanima treće životne dobi, starijima od 60 godina, s ciljem poboljšanja kvalitete života u materijalnom i društvenom smislu, a projekt Grada Splita predstavile su zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš i pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Magda Vrvilo.

2019_10_03_Zlatni Split01.jpg Riječ je o jedinstvenom projektu na području Republike Hrvatske koji kroz projekt tzv. umirovljeničke kartice omogućuje financijsku potporu koja se uplaćuje na karticu, ovisno o visini mjesečnih prihoda, od 100,00 kn do 300,00 kn mjesečno, a služi kao platno sredstvo za nabavu osnovnih potrepština u trgovačkom lancu, a ujedno je identifikacijska isprava i ulaznica za brojna društvena događanja četrdesetak kulturnih ustanova i sportskih klubova.
Sam projekt startao je isporukom kartice na adrese korisnika u srpnju ove godine, kada su krenule i prve uplate na kartice korisnika, a njegov razvoj i priprema trajao je gotovo godinu dana u analizi, pripremi i razvoju aplikacije sustava kartice uz partnerstvo s matičnom bankom Grada Splita OTP bankom, kao i u prikupljanju i obradi zahtjeva te izdavanju kartica.
Ono što je predstavljeno na konferenciji kao primjer dobre prakse jest proces umrežavanja lokalne uprave s  Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom uprave i Ministarstvom financija s ciljem utvrđivanja ispravnih podataka predanih obrazaca, posebno obzirom na imovinski i prihodovni census, a sve kako bi potpora bila dostupna onoj kategoriji kojoj je usmjerena - umirovljenicima starijim od 60 godina, a s prihodima do 2000,00 kn mjesečno.
Prema zadnjim dostupnim podatcima na dan 1. listopada izdano je 2222 pozitivna rješenja. Gotovo 450 zahtjeva je negativno riješeno zbog formalnih uvjeta, uglavnom zbog provjere ukupnih mjesečnih prihoda, imovine ili dobi, što ukazuje da je formiranje baze bilo nužno, a provjera dostavljenih podataka u sustavu obvezna, upravo zbog provjere socijalnog statusa korisnika.
2019_10_03_Zlatni Split02.jpgPrema službenim podatcima, na području Grada Splita je oko 8.500 umirovljenika s mirovinom do 2000,00 kn, a očekuje se da će se broj pozitivno izdanih rješenja udvostručiti, jer zahtjevi svakodnevno pristižu, a mogu se predati u kotaru ili mjesnom odboru, na pisarnici Grada Splita, od ponedjeljka do petka u radno vrijeme.
Kartica je namijenjena socijalno ugroženim građanima, a cilj joj je dostojanstven život i poticanje aktivnijeg društvenog života i uključenje sugrađana u kulturne i sportske aktivnosti besplatno ili uz maksimalne popuste.
Osim toga, na konferenciji je predstavljeno i vizualno rješenje kartice i loga projekta "Moj zlatni Split" koji simboliziraju Split kao mirnu luku zaslužnim građanima Grada Splita, umirovljenicima u zlatnome dobu, što je ujedno i cilj ovoga projekta.
U budućnosti projekt bi trebao biti proširen dodatnim uslugama i korisnicima.
Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba