index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - podrumi

Delegacija Bundestaga kod gradonačelnika Krstulovića Opare: „Fale nam njemačke investicije!“

Izaslanstvo parlamentarne skupine njemačkog Bundestaga Sjeverni Jadran za svog se posjeta Splitu susrelo danas s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom.

2019_09_17_Bundestag01.jpg Uz gradonačelnika, sastanku su nazočili još i gradski vijećnici Stipe Božić, ujedno i predsjednik Odbora za međunarodnu suradnju i iseljeništvo te njegov kolega i zamjenik u Odboru, Jure Bučević. Izaslanstvo domaćina pojačale su operativne snage Banovine, Ela Žižić, pročelnica službe za gospodarstvo, obrtništvo i turizam te Antonia Eremut Erceg, direktorica Splitske razvojne agencije. U Njemačkoj delegaciji, pored predsjednika skupine Olivera Lukšića, bili su još i Christian Haase, Josip Juratović i Christian Wirth,  zastupnici u Bundestagu i potpredsjednici parlamentarne skupine, Marie-Luise Dott, zastupnica u Bundestagu te Cordula Klinger iz tajništva parlamentarnih skupina.  
Sugovornici su raspravili brojne teme s naglaskom na regionalni razvoj i planove ove gradske administracije. Uvažene goste posebno je zanimao utjecaj razvoja turizma na infrastrukturu i odgovori grada u smislu sustavnog i održivog razvoja. – Intenzivno radimo na dovršetku Masterplana za Istočnu obalu i rješenjima koji su temelj razvoja grada. Dugo smo stagnirali pritisnuti ratnim i poslijeratnim okolnostima. Njemačka u svojoj prošlosti ima iskustva zbog kojih može razumjeti naše izazove u tom smislu.  Na nama je sada da uhvatimo vlak i pomoću maksimalnog korištenja EU mehanizama i sredstava ubrzamo razvojni proces koji se već događa. Iako smo u Europskoj uniji samo 6 godina, pozitivni efekti se osjećaju a pred nama je razdoblje kada to još više možemo i hoćemo kapitalizirati, kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.
Pohvalivši radove na proširenju zračne luke, goste je zanimala opća investicijska klima i splitska iskustva. U tom kontekstu gradonačelnik Krstulović Opara jasno je podvukao nedostatak njemačkih investicija: - Fali nam njemačko znanje i njemačke investicije i to ne samo u turizmu, našoj dominantnoj turističkoj granu na koju se i suviše oslanjamo.  Dobro je da imamo studente iz Njemačke na našem Sveučilištu. U kontekstu nedostatnih investicija otvoreno je i pitanje centralizacije koje su još uvijek prepreka investitorima koji žele 'otvoreno polje za igru'i što manju dominaciju države.  Jednostavnija administracija, nedostatak konzumenata te pitanje vlasništva često su prepreke na putu ne samo njemačkih već ulaganja općenito a koje su identificirali i gosti iz Njemačke.  U tom smislu gradonačelnik je istaknuo važnost sjednice Vlade održane u Splitu koja je ' oslobodila državnu imovinu' i omogućila pokretanje bitnih regionalnih razvojnih projekata. – Tražim status velikog grada da jednostavne odluke možemo donositi sami. Nismo kompetitivni jer ne možemo upravljati najvažnijim resursima. 2019_09_17_Bundestag.jpgTo nam je bitno i u smislu održivog turizma i odluka koje su specifične za turističke gradove s povijesnom jezgrom. Kao i ostali turistički gradovi suočavamo se s izazovima rastućeg turizma, s pravilima slobodnog tržišta. Mi smo na teškom putu ali odgovore imamo u smislu komunalnih planova i inicijativa koje će nam pomoći da se odupremo izazovima i razvijamo turizam na eko-održivim osnovama, podvukao je gradonačelnik.
Gradonačelnik je goste upoznao sa najvećim EU projektima koje provodi Grad Split, poglavito s projektima splitske Aglomeracije te projektima koji se primjenjuju u rješavanju kanalizacijskog sustava i otpadnih voda.
Uz gospodarske teme koju su dominirale sastankom, sugovornici su se dotaknuli i aktualnih migracijskih tema i pitanja sigurnosti, osobito o izazovima  Splita i Hrvatske.
Nakon sastanka s gradonačelnikom gostima iz Bundestaga predstavljen je Masterplan Istočne obale , kao temeljni razvojni projekt Grada Splita.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba