index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva

Split se oprostio od komodora Ivice Tolića

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i njegov zamjenik Nino Vela nazočili su danas komemoraciji u povodu prerane smrti komodora Ivice Tolića, ratnog zapovjednika Treće imotske bojne Četvrte gardijske brigade i nekadašnjeg načelnika stožera Južnog bojišta.

2019_09_03_komemoracija.jpg U  Domu HV-a „General-bojnik Ivo Jelić“, gdje je održana komemoracija, od svog prijatelja, suborca i zapovjednika oprostili su se predstavnici Glavnog stožera OS RH, Hrvatske vojske, Ministarstva obrane RH, Ministarstva hrvatskih branitelja, brojni pripadnici HRM-a, Četvrte gardijske brigade, te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
Izrazivši sućut nazočnim članovima obitelji Tolić glavni inspektor MORH-a, general-bojnik Slaven Zdilar rekao je da je „imotski kamen i krš iznjedrio Ivicu kao sjajnog ratnika, plemenitog čovjeka i intelektualca“.
„Krilo je slomljeno, ali pamti se let…“, dirnuto će general Zdilar, osobni prijatelj komodora Tolića. Riječima poštovanja za sve učinjeno u stvaranju i razvoju Oružanih snaga i Hrvatske ratne mornarice te izrazima sućuti pridružio se i načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je kako je Tolić uvijek spremno odgovarao na pozive Domovine.
„Hrvatska je izgubila istinskog domoljuba, a obitelj komodora Tolića svog i našeg heroja“, poručio je  Medved. 
Pokojni Tolić bio je dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik Četvrte gardijske brigade, s kojom je prošao brojna bojišta od Kruševa, obrane Zadra, te sve do oslobađanja hrvatskoga juga.  Obnašao je dužnost dozapovjednika, a kasnije i zapovjednika Treće imotske bojne. Jedno vrijeme obnašao je i dužnost načelnika Južnog bojišta. Za svoje zasluge i hrabrost odlikovan je najvišim državnim odličjima. Nakon rata imenovan je načelnikom Stožera HRM-a, gdje je zbog zasluga promaknut u čin komodora.  Završio je zapovjedno-stožernu i ratnu školu u Hrvatskoj, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu, magistrirao je na splitskom Ekonomskom fakultetu. Nakon umirovljenja 2008. u činu komodora, angažirao se u Udruzi veterana 4. gardijske brigade, a ubrzo postaje i dopredsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada. Od 2016. do 2019. godine Tolić je obnašao dužnost hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba