index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva

Grad priprema uvođenje inteligentnog transportnog sustava

Grad Split ugovorio je s Prometnim fakultetom u Zagrebu izradu Idejne studije uvođenja inteligentnih transportnih sustava – ITS – kojeg će prijaviti na poziv namijenjen za financiranje projekata Urbane aglomeracije Split financiranih iz ITU mehanizma. Za ovaj projekt kroz ITU mehanizam trenutno na raspolaganju Grad ima oko 11 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a Idejno rješenje Prometnog fakulteta donijet će stvarnu procjenu vrijednosti.

2019_08_14_Inteligentni prometni sustav.jpg Inteligentni transportni sustav podrazumijeva informatizaciju svih prometnih križanja u gradu te aktivno i pametno upravljanje prometnim tokovima u cilju smanjenja prometnih gužvi, a sve kroz kompletnu automatizaciju i brojnu dodatnu prometnu signalizaciju.

2019_08_14_Promet - Zvonimirova.jpgNajvažniji element navedenog rješenja je videonadzor svih ključnih križanja što će značajno doprinijeti sigurnosti u prometu zbog mogućnosti korištenja istih radi kažnjavanja prekršitelja. Osim navedenog planirano je i uvođenje prometnog nadzornog centra grada Splita koji će u budućnosti biti smješten na Dračevcu, ali će kroz aktivnu 24-satnu pokrivenost cijelog grada imati mogućnost signaliziranja i reakcije na brojne probleme u prometu, prekršitelje, ali kao i na uvođenje posebne prednosti za javni gradski prijevoz ili hitne službe.
 
U izradu idejnog rješenja Inteligentnog transportnog sustava uključene su i gradske službe i tvrtke koje se bave prometom.

Uvođenje ITS (inteligentnog transportnog sustava) jedan je od najznačajnijih strateških projekata Grada Splita kojeg će ostvariti kroz ITU urbanu aglomeraciju.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba