index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - doček Gorana Ivaniševića

Hrgović Tomaš izrazila dobrodošlicu posadi „Palinura“

Zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš primila je danas kapetana Antonia De Natalea, zapovjednika talijanskog školskog jedrenjaka „Palinuro“ koji se nalazi u posjeti gradu Splitu i Hrvatskoj ratnoj mornarici. Cjelokupnoj posadi broda zamjenica gradonačelnika izrazila je dobrodošlicu u grad podno Marjana.

2019_08_12_Talj_brod 01.jpg Lijepo je imati vas za goste i biti vam mirna luka u dugoj plovidbi. Mladoj posadi „Palinura“ želim dobar odmor, da nas ponovo posjetite, ali i da dobro savladate sve pomorske vještine  kazala je, među ostalim, zamjenica gradonačelnika. Kapetan broda “Palinuro” Antoio De Natale  izrazio je osobno oduševljenje prirodnim i povijesnim ljepotama Splita i njegove okolice. Kako je rekao, čim mu obveze budu dozvoljavale vraća se u Split sa svojom obitelji kao turist.

2019_08_12_Talj_brod 04.jpgMnogim članovima moje posade ovo je prvi susret sa gradom o kojem smo mnogo čuli od naših sunarodnjaka. Dojma sam da je ovo grad velike pomorske tradicije - istaknuo je zapovjednik školskog broda koji je zamjenicu Hrgović Tomaš upoznao i sa brojnim nastavnim aktivnostima koje se sa kadetima provode u plovidbama morima svijeta. 2019_08_12_Talj_brod 03.jpgTakođer, u razgovorima je istaknuta i dobra suradnja s kolegama iz HRM-a, a sam „Palinuro“, kako je naveo kapetan De Natale, je tzv.„green ship“, a što znači da koristi neškodljivo pogonsko gorivo te se sva plastika na brodu posebno tretira. Nakon odmora u Splitu „Palinuro“ nastavlja plovidbu prema Monfalconeu (Italija).

„Palinuro“ koji ovih dana krasi splitsku Gradsku luku, manje je poznati “rođak” čuvenog talijanskog školskog broda i jednog od najljepših jedrenjaka svijeta “Amerigo Vespucci”. 2019_08_12_Talj_brod 02.jpgTrojarbolni škuner izgrađen je davne 1934. godine u Francuskoj kao ribarski brod pod imenom “Commandant Louis Richard”, da bi ga 1951. kupila Ratna mornarica Italije u čiju je flotu ušao četiri godine kasnije pod imenom “Palinuro” i službenom oznakom A-5331. “Palinuro” je deplasmana 1.341 tone, dug je 69, a širok 10 metara, dok mu gaz iznosi 4,8 metara. Jedra tog broda ukupne su površine oko 1.000 metara četvornih.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba