index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Pjaca

UNESCO 40: “Život je jedini koji će za 10 godina pokazati jesmo li bili uspješni svi zajedno“

Večeras je u Staroj gradskoj vijećnici otvorena multimedijalna izložba UNESCO 40 autora Ivana Perića, a prikazuje 14 radova mladih medijskih umjetnika.

2019_07_31_Izložba 01.jpg Ova izložba dio je obilježavanja četrdesete obljetnice upisa Dioklecijanove palače i stare gradske jezgre na UNESCO-vu listu svjetske spomeničke baštine. Radovima se željelo u kreativnom i informacijskom obliku osvijestiti građane o aspektima palače, o bogatom povijesnom naslijeđu koje baštinimo te potaknuti na razmišljanje o osobnom pristupu i valorizaciji našem zajedničkom spomeniku.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je kako se nalaze na Pjaci-Narodnom trgu, na pravome forumu gdje svi imaju demokratsko pravo reći što žele, gdje se izmjenjuju mišljenja i stavovi: – Obilježavamo 40 godina od upisa splitske gradske jezgre na UNESCO-vu listu. Prije 10 godina, 30. obljetnicu, obilježili smo stručnom izložbom kojom su restauratori i konzervatori pokazali svoja dostignuća u obnovi koja nam je prikazala svu raskoš do tada zapuštene Palače. 10 godina nakon toga – danas – mogli smo se povući u neke zatvorene prostore, akademskim pristupom i pričati sebi neku drugu priču, odvojenu od realnosti. To ne radimo. Mi interpretiramo život u gradskoj jezgri, izložbom koja koristi sve tehnike multimedije – jer život je jedini koji će, kako je rekao autor izložbe Ivan Perić, pokazati hoćemo li za 10 godina biti uspješni svi zajedno.

Od posljednje obljetnice naš grad jako se promijenio. Što će biti za 10 godina, ova izložba daje nam na promišljanje. Da smo to postigli, da smo skrenuli pozornost na razmišljanje o životu u gradskoj jezgri svjedoče i aktivnosti brojnih ljudi koji su svakim danom sve glasniji. Podsjećam sve građane i ljude dobre volje koji žele dobro svome gradu, da je javna savjetovanje o "kućnom redu" našeg grada u tijeku. Uključite se, kreirajmo suživot u našem gradu poštujući baštinu, tradiciju život stanovnika i održivi razvoj turizma od kojeg živimo. Vjerujem da će gradski vijećnici itekako voditi računa o onome što napišete. Doprinos tom razmišljanju je i ova izložba. Čestitam svim mladim autorima, pogledajte njihovu izložbu i zapitajte se gdje ćemo biti za 10 godina. Ja sam siguran – u sretnom i sigurnom gradu koji će prije svega slaviti život kojeg smo naslijedili i kojeg ćemo ostaviti svojoj dici na čast i ponos – zaključio je gradonačelnik te proglasio izložbu otvorenom.

2019_07_31_Izložba 02.jpgBranko Franceschi, ravnatelj Galerije umjetnina Split, na otvaranju je pojasnio da su dva bitna razloga zašto baš medijska umjetnost: – Crveni je Peristil unio novi umjetnički pravac u novu svjetsku umjetnost svojom instalacijom u javnom prostoru. Današnji umjetnici se vode takvim primjerom. Drugi razlog je što je medijska umjetnost zasnovana na dokumentarnom zapisu koji se najčešće digitalno obrađuje. Dioklecijanova palača je živi medij – kazao je Franceschi.

O izložbi je govorio i autor Ivan Perić te Jasna Jerkov iz Odsjeka za Staru gradsku jezgru i baštinu. 14 radova djelo je mladih umjetnika, to su redom Gildo Bavčević, Tanja Deman, Ivica Đapić, Petar Grimani, Igor Grubić, Duje Jurić, Hrvoje Pelicarić, Ivan Perić, Josip Rogošić, Boris Šitum, Marin Tudor i Hrvoje Zuanić.

Izložba u Staroj gradskoj vijećnici ostaje sve do 31. kolovoza, a građani i gosti grada mogu je razgledati svakim danom osim ponedjeljka od 9 do 21 sat.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba