index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva /2/

Otpad nije smeće: Održane radionice za djecu i nastavnike na temu otpada

U sklopu prvog ciklusa radionica za djecu i mlade iz projekta „Otpad nije smeće!“ Grada Splita, do sada su se održale 4 tematske radionice namijenjene predškolskom i školskom uzrastu.

2019_07_22_učenici OŠ Gripe.jpg U radionicama su sudjelovale OŠ Brda, OŠ Gripe, Srednja Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju te Dječji vrtić Čarobni Pianino Varoš. Na svim radionicama su se djeci i učenicima kroz različite edukativne metode predstavile četiri podteme projekta: sprječavanje nastanka otpada, odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, kućno kompostiranje otpada i ponovna uporaba predmeta.

2019_07_22_učenici OŠ Brda.jpgUčenici Osnovne škole Brda i Srednje Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju sudjelovali su na istim radionicama, koje su tematski bile podijeljene na 3 dijela. U prostorijama Udruge Sunce su u prvom dijelu radionice učenici učili i ponavljali već stečeno znanje o otpadu. Također su imali priliku kroz razgovor odgovoriti na pitanja: „Koje probleme u postupanju s otpadom uočavaš u Dalmaciji?“ i „Koji su uzroci i posljedice ovih problema?. Primjer dobre prakse postupanja s otpadom su imali priliku vidjeti u uredu Udruge Sunce, gdje su im predstavljeni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada te kućni komposter Organko.

Drugi dio radionice je uključivao posjet odlagalištu otpada i reciklažnom dvorištu Karepovac gdje su učenici imali priliku naučiti što je to reciklažno dvorište te na koji način ono u gradu Splitu funkcionira. Autobusnim obilaskom po samom deponiju im je predstavljen primjer neadekvatnog odlaganja otpada koji u budućnosti svi moramo mijenjati.

2019_07_22_izrada kompostišta u OŠ Brda.jpgPosjet Osnovnoj školi Kamen Šine i njenom kompostištu je predstavljao treći dio radionice za učenike OŠ Brda. Kompostište učenici održavaju već četvrtu godinu za redom, i to aktivno kroz čitavu godinu. Učenici osmog razreda ove škole su objasnili na koji način funkcionira njihovo kompostište, kako se o njemu brinu i za što ga upotrebljavaju. U OŠ Brda je u sklopu prijašnjih edukacija Udruge Sunce napravljeno kompostište, međutim, nije se u dovoljnoj mjeri koristilo te je škola izrazila želju za obnovom. Slijedom naučenog su učenici OŠ Brda zajedno s učenicima SŠ za dizajn, grafiku i održivu gradnju, a sve pod vodstvom vanjske suradnice Udruge Sunce Dade Lerotić, sudjelovali u izradi kompostišta u OŠ Brda zajedničkim snagama.

U sklopu istog projekta održane su radionice u Osnovnoj školi Gripe i Dječjem vrtiću Čarobni Pianino Varoš prilagođene nižim uzrastima. Kroz edukativne igre djeca su naučila kako pravilno kući odvojiti otpad, a kroz izradu meduza od plastičnih vrećica su osvijestili važnost smanjenja uporabe istih. Kroz „Eko-memory“ igru mogli su vidjeti kako otpad utječe na život morskih životinja, dok su kroz igru s ekosustavima stekli znanje o njima i o tome kako ih sačuvati od otpada. Senzornim igrama se ukazalo na štetnost morskog otpada, a pričom o projektnoj bojanki i potom oslikavanjem, su saznali kako na različite načine možemo ponovno uporabiti svakodnevne predmete.

2019_07_22_radionica za edukatore.jpgNakon radionica za djecu i mlade, uslijedila je i radionica za njihove nastavnice i odgajateljice koja je održana neposredno prije tribine o sprječavanju nastanka otpada u Gradskoj knjižnici Marko Marulić. Edukatorice Udruge Sunce su predstavile projekt i četiri podteme projekta te programe provedenih radionica za djecu. Također, predstavljen im je Akcijski plan za kružno gospodarstvo Europske Unije i mjere koje su njime planirane te povezanost tih mjera s ciljevima Plana gospodarenja otpadom RH, kako bi kroz radionicu stekle šire znanje o tematici gospodarenja otpadom. Nastavnicama i odgajateljicama podijeljeni su nastavni materijali za rad s djecom koji uključuju priručnik s participativnim metodama rada te edukacijski programi na temu otpada prilagođeni predškolskom i školskom uzrastu.

S novim radionicama za djecu i mlade te njihove nastavnike nastavljamo na jesen. Pratite nas ponovno u novoj školskoj godini.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba